Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τοπικά κορτικοστεροειδή: Διαφορετικές συστάσεις δίνουν φαρμακοποιοί και δερματολόγοι

8/4/2019 5:49:26 μμ
Σύμφωνα με έρευνα του Marshfield Clinic στο Wisconsin
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαφορές στις συστάσεις που δίνουν οι δερματολόγοι και οι φαρμακοποιοί σχετικά με τα τοπικά κορτικοστεροειδή εντόπισε ερευνητική ομάδα του Marshfield Clinic στο Wisconsin, σύμφωνα με μια αναφορά στο JAMA Dermatology.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 52 δερματολόγοι και 111 φαρμακοποιοί απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 17 ερωτήσεις για τη συνταγογράφηση τοπικών κορτικοστεροειδών.

Διαπιστώθηκε ότι οι δύο ομάδες δίνουν διαφορετικές συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με το χρόνο διάρκειας της αγωγής και την ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιήσουν, ενώ τείνουν να επισημαίνουν διαφορετικούς κινδύνους και παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, το 46% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι συνιστά στους ασθενείς να κάνουν τη θεραπεία για δύο εβδομάδες ή λιγότερο, σε σύγκριση με το 6% των δερματολόγων.

Επίσης, το 87% των φαρμακοποιών συνιστά στους ασθενείς να εφαρμόζουν μια λεπτή στρώση του φαρμάκου στο δέρμα, ενώ την ίδια συμβουλή δίνει το 65% των δερματολόγων.

Τέλος, το ένα τρίτο των φαρμακοποιών περίπου δήλωσε ότι έχει χορηγήσει λιγότερα φάρμακα από αυτά που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός. Στο ίδιο κλίμα, το 84% των δερματολόγων δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αλλάζουν τις συνταγές χωρίς να επικοινωνούν με το γιατρό, ενώ μόνο το 30% των φαρμακοποιών το παραδέχεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και δερματολόγο Dr. Ashley Millard, αυτή η διάσταση απόψεων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι φαρμακοποιοί συμβουλεύονται κυρίως τις περιλήψεις χαρακτηριστικών του προϊόντος και επιστημονικές αναφορές, ενώ οι δερματολόγοι βασίζονται περισσότερο στην προσωπική τους εμπειρία και στην τρέχουσα έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η επικοινωνία γιατρών-φαρμακοποιών είναι απαραίτητη, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στον ασθενή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι σημαίνει αυτό για τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ένταξης της FIP σε Διεθνή Συμμαχία






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου