Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΠΦΣ: Ετοιμάζει μέτρα για τη στήριξη του μικρομεσαίου φαρμακείου
Ο Α. Βαλτάς μιλά στο f.daily για τις γιγάντιες ανισότητες ανάμεσα στα φαρμακεία
Λειτουργική και κλασική Δυτική Ιατρική: Σε τι διαφέρουν;
Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος
Απεβίωσε ο Γιάννης Βλόντζος
Ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Ελλάδος


Τοπικά κορτικοστεροειδή: Διαφορετικές συστάσεις δίνουν φαρμακοποιοί και δερματολόγοι

8/4/2019 5:49:26 μμ
Σύμφωνα με έρευνα του Marshfield Clinic στο Wisconsin
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διαφορές στις συστάσεις που δίνουν οι δερματολόγοι και οι φαρμακοποιοί σχετικά με τα τοπικά κορτικοστεροειδή εντόπισε ερευνητική ομάδα του Marshfield Clinic στο Wisconsin, σύμφωνα με μια αναφορά στο JAMA Dermatology.

Στο πλαίσιο της έρευνας, 52 δερματολόγοι και 111 φαρμακοποιοί απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 17 ερωτήσεις για τη συνταγογράφηση τοπικών κορτικοστεροειδών.

Διαπιστώθηκε ότι οι δύο ομάδες δίνουν διαφορετικές συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με το χρόνο διάρκειας της αγωγής και την ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιήσουν, ενώ τείνουν να επισημαίνουν διαφορετικούς κινδύνους και παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, το 46% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι συνιστά στους ασθενείς να κάνουν τη θεραπεία για δύο εβδομάδες ή λιγότερο, σε σύγκριση με το 6% των δερματολόγων.

Επίσης, το 87% των φαρμακοποιών συνιστά στους ασθενείς να εφαρμόζουν μια λεπτή στρώση του φαρμάκου στο δέρμα, ενώ την ίδια συμβουλή δίνει το 65% των δερματολόγων.

Τέλος, το ένα τρίτο των φαρμακοποιών περίπου δήλωσε ότι έχει χορηγήσει λιγότερα φάρμακα από αυτά που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός. Στο ίδιο κλίμα, το 84% των δερματολόγων δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αλλάζουν τις συνταγές χωρίς να επικοινωνούν με το γιατρό, ενώ μόνο το 30% των φαρμακοποιών το παραδέχεται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και δερματολόγο Dr. Ashley Millard, αυτή η διάσταση απόψεων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι φαρμακοποιοί συμβουλεύονται κυρίως τις περιλήψεις χαρακτηριστικών του προϊόντος και επιστημονικές αναφορές, ενώ οι δερματολόγοι βασίζονται περισσότερο στην προσωπική τους εμπειρία και στην τρέχουσα έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η επικοινωνία γιατρών-φαρμακοποιών είναι απαραίτητη, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στον ασθενή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, ειδικός παθολόγος
Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Ετοιμάζει μέτρα για τη στήριξη του μικρομεσαίου φαρμακείου
Ο Α. Βαλτάς μιλά στο f.daily για τις γιγάντιες ανισότητες ανάμεσα στα φαρμακεία
32ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟΣΦΕ:
Διοργανώνεται στις 15-16 Ιουνίου στη Λίμνη Πλαστήρα
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα δώσει την οριστική λύση για τα αναλώσιμα του διαβήτη
Και για το αν θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία
Έρχονται απολύσεις προσωπικού στα διευρυμένα φαρμακεία
Αναστάτωση προκάλεσε η άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τη λειτουργία τους