Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το τεστ HPV δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα από το τεστ ΠΑΠ

6/7/2018 10:26:17 πμ
Το τεστ ΠΑΠ μπορεί και να μη χρησιμοποιείται στο μέλλον
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το τεστ ΠΑΠ που χρησιμοποιείται πάνω από 50 χρόνια για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες έχει βρει πλέον ένα ισχυρό ανταγωνιστή: το τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).


Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις (το 99%) του καρκίνου του τραχήλου -ενός σχετικά εύκολου να προληφθεί καρκίνου- συνδέονται με λοίμωξη από τον εν λόγω ιό HPV. Το σχετικό τεστ HPV ανιχνεύει τα προκαρκινικά στάδια νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από το παλαιότερο τεστ ΠΑΠ.


Αυτό δείχνει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, η οποία έγινε σε 19.000 γυναίκες 25-65 ετών. Οι γυναίκες που συμμετείχαν χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η μία έκανε μόνο τεστ ΠΑΠ και η άλλη μόνο τεστ HPV.

Μετά από 4 χρόνια, σχεδόν 6 γυναίκες στις 1.000, που είχαν κάνει τεστ ΠΑΠ, διαγνώσθηκαν με προκαρκινικές αλλοιώσεις, έναντι μόνο 2 στις 1.000 που είχαν κάνει το τεστ HPV.


Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ HPV φαίνεται καλύτερο σε σχέση με το τεστ ΠΑΠ στο να προβλέπει ποια γυναίκα δεν θα εμφανίσει καρκίνο.


«Το τεστ HPV ανιχνεύει νωρίτερα τις προκαρκινικές αλλοιώσεις, ενώ από την άλλη ένα αρνητικό τεστ HPV παρέχει μεγαλύτερη σιγουριά ότι οι γυναίκες δεν θα εμφανίσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται πιο αραιά, αλλά να έχουν πιο ακριβή αποτελέσματα» δήλωσε η δρ Οτζίλβι.


Το τεστ ΠΑΠ, δημιούργημα του Έλληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, αναλύει κύτταρα από το κατώτερο μέρος της μήτρας, τον τράχηλο. Το τεστ HPV ανιχνεύει την παρουσία του δυνητικά καρκινογόνου ιού στον τράχηλο.

Στο μέλλον θα υπάρχει το τεστ ΠΑΠ;

«Το τεστ ΠΑΠ πρόκειται να εξαφανισθεί», έγραψε σε συνοδευτικό σχόλιό του στο JAMA ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Στιούαρτ Μασάντ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σεντ Λούις. Επεσήμανε ότι το τεστ HPV επιτρέπει πιο έγκαιρη διάγνωση του αρχικού σταδίου του καρκίνου του τραχήλου και «πιάνει» περιπτώσεις που το τεστ ΠΑΠ χάνει.


Στον αντίλογο ο δρ Τζέισον Ράιτ, επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης δήλωσε: «Πρόκειται απλώς για μια μελέτη. Το τεστ ΠΑΠ υπάρχει εδώ και περίπου 50 χρόνια, συνεπώς η συνύπαρξή του με το τεστ HPV παραμένει μια βιώσιμη επιλογή». Προέβλεψε πάντως ότι «βαθμιαία θα μετακινηθούμε σε περισσότερα τεστ HPV ως τεστ πρώτης επιλογής, αν και πιθανότατα θα είναι μια αργή διαδικασία».

Προς το παρόν, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να γίνονται ταυτόχρονα και τα δύο τεστ.


Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, ενώ θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι ορισμένοι Καναδοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι έχουν σχέσεις με εταιρείες που έχουν αναπτύξει είτε τεστ HPV είτε εμβόλιο κατά του ιού HPV.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους