Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και οι αλλαγές στην υγεία

10/7/2013 8:12:17 πμ
Τη δυνατότητα να επιλέγουν το φθηνότερο σκεύασμα δίνεται πλέον στους ασθενείς, ενώ ορίστηκε και το claw back σε κλινικές, διαγνωστικά, φυσικοθεραπευτές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Οι ασθενείς συναποφασίζουν με τον γιατρό για το φάρμακο

Δικαίωμα να αποφασίζουν για το ποιο σκεύασμα θα τους χορηγηθεί, έχουν οι ασφαλισμένοι. Κριτήριο για την επιλογή θα είναι η τιμή του φαρμάκου και η συμμετοχή τους, ενώ πληροφορίες θα τους δίνει για το θέμα ο γιατρός. Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη αναφέρει ότι οι γιατροί πρέπει να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφορία που έχει σχέση με τα φάρμακα, τα οποία παραδίδουν σε αυτούς. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα σκευάσματα του καταλόγου συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων, οφείλουν να έχουν προς διάθεση και να χορηγούν στους ασφαλισμένους το φαρμακευτικό σκεύασμα που συνεπάγεται για εκείνους την ελάχιστη συμμετοχή.

Αν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο για το οποίο υφίσταται περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση πέραν της βασικής συμμετοχής, να τον ενημερώνουν για την εναλλακτική οικονομικότερη επιλογή και να λαμβάνουν τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση του ακριβότερου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Claw back έως το 2015 σε κλινικές, διαγνωστικά, φυσικοθεραπευτές

 

Σε εξάμηνη βάση και έως το 2015, θα εφαρμοστεί το 'claw back' σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φυσικοθεραπευτές που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό προβλέπεται – μεταξύ άλλων – στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.
Ο 'μηχανισμός αυτόματης επιστροφής' θα ισχύσει για τις δαπάνες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους. Στο τέλος κάθε εξαμήνου, θα υπολογίζεται το ποσό που ξεπερνά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η μηνιαία αποδεκτή δαπάνη ορίζεται από το ένα δωδέκατο (1/12) των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού.


 

Πηγή: iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή