Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ και ο Κ. Θεοδοσιάδης απαντά

17/5/2013 11:24:30 πμ
Νομοθετική ρύθμιση προτείνει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι νόμοι ήδη υπάρχουν, όπως φροντίζει να τονίσει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και εξέτασε το ζήτημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των προβλημάτων λειτουργίας και αποπληρωμής των χρεών του. Προτείνει μάλιστα και νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Ο Κ. Θεοδοσιάδης άμεσα απάντα στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν απαιτείται καινούρια νομοθετική ρύθμιση, αλλά η εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων.

Πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

"Αθήνα, 16 Μαΐου 2013

 

Σε σημερινή σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εξετάσθηκε το θέμα της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των προβλημάτων εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Αποφασίσθηκε σειρά ενεργειών με πρώτη τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Παπαγεωργόπουλο.

Εξετάσθηκε επίσης η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τρίτους (φαρμακοποιούς, προμηθευτές, παρόχους υγείας, κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό το ότι από το τέλος Απριλίου ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει αποδώσει στους πιστωτές μόνο το 1/3 των ποσών που του έχει διαθέσει (πιστώσει) το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η καθυστέρηση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία σειρά επιχειρήσεων με δραματικές συνέπειες για τους εργαζομένους σε αυτές, οι οποίοι δεν πληρώνονται ή απειλούνται με απόλυση.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι για λόγους πρόδηλου δημοσίου συμφέροντος, οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), προς τους συμβεβλημένους προμηθευτές – παρόχους υπηρεσιών υγείας κλπ., δύνανται να εξοφληθούν άμεσα και μόνο όσο αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που υφίστανται την 31.12.2011 και κατά ποσοστό 70% (στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις) υπό μορφή προκαταβολής και θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση."

 

Απάντηση Κυριάκου Θεοδοσιάδη: «Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται»

'Αμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, αντιπροέδρου του Π.Φ.Σ., στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ για την εξόφληση των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

 

"Είναι θετικό το γεγονός ότι στο χώρο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και δη της τρικομματικής κυβέρνησης, υπάρχει κινητικότητα και προβληματισμός σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ειδικότερα σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεών του, που είτε παρέλαβε από ασφαλιστικά ταμεία που απορρόφησε είτε δημιουργήθηκαν από την ημέρα ίδρυσης του και εντεύθεν.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση σχετικά με τις αδυναμίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συντηρεί ελπίδες βελτίωσής του, αν και νομίζω ότι η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με πρόθεση να ληφθούν επιτέλους ριζικά και ρηξικέλευθα μέτρα.

 

Σχετικά με την πρόθεση της Κ.Ο. του Π.Α.ΣΟ.Κ. να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για την άμεση καταβολή προκαταβολής ύψους 70% των παλαιών οφειλών που υφίσταντο την 31.12.11, άποψή μου είναι ότι για την εξόφληση των οφειλών αυτών ψηφίστηκαν δύο νόμοι(Ν.4038/2012, Ν.4132/2013), έχουν εκδοθεί όσες οδηγίες κρίθηκαν σκόπιμες και υπάρχουν τα χρήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεσμευμένα για να απορροφηθούν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Επομένως δεν υπάρχει έλλειψη νομοθετικής κάλυψης. Υπάρχει τεράστια έλλειψη ηγετικής καθοδήγησης στον ΕΟΠΥΥ, που θα υπερκεράσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και νοοτροπίες του περασμένου αιώνα, που αναζητούν δικαιολογίες και αφορμές για να μη γίνει το παραμικρό. Εκεί χρειάζεται η άνωθεν παρέμβαση για να αντιληφθούν κάποιοι ότι στη σημερινή Ελλάδα που ψυχορραγεί, οι πρακτικές και οι ταχύτητες του περασμένου αιώνα δεν έχουν θέση."

 

Πηγή: pharmateam.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή
Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα