Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Το παιχνίδι είναι ... στημένο

22/1/2014 11:07:59 πμ
Πληθαίνουν τα ρεπορτάζ που χαρακτηρίζουν την κόντρα Γεωργιάδη-Χατζηδάκη σικέ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ταινία ... επιστημονικής φαντασίας έχει στήσει όπως φαίνεται η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει αλώβητα τη ρύθμιση που θα επιτρέπει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ. Πρωταγωνιστές της ταινίας, σε ρόλο "καλού" και "κακού", ?δωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης αντίστοιχα, με τους φαρμακοποιούς προς στιγμήν να παρακολουθούν ως έκπληκτοι θεατές τα διαδραματιζόμενα.

Η υπόθεση του έργου, που κοστίζει στις τσέπες των Ελλήνων ασθενών ετησίως 300 εκατ. ευρώ, έχει ως εξής: Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας αντιδρούν σφόδρα στο ενδεχόμενο να πωλούνται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ φάρμακα που δε χρειάζονται συνταγή γιατρού. Επιχείρημά τους ότι ενέχουν κινδύνους όπως όλα τα φάρμακα και ότι τελικά οι τιμές τους θα αυξηθούν σε βάρος των ασθενών καθώς το παιχνίδι θα βρίσκεται πια στα χέρια των μεγάλων καταστημάτων. ?λλωστε οι τιμές θα απελευθερωθούν.

Ως "κακός" στην υπόθεση εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δηλώνει ότι η απελευθέρωση πρέπει να επιτευχθεί για το καλό των αρρώστων που θα έχουν καλύτερες τιμές. Ο "καλός" της ταινίας ...επιστημονικής φαντασίας παρουσιάζεται αυτή τη φορά ο υπουργός Υγείας ?δωνις Γεωργιάδης που δηλώνει δεξιά και αριστερά ότι θα βάλει τα ...στήθη του μπροστά για να υπερασπιστεί τις θέσεις των φαρμακοποιών. Με αυτά τα στήθη θα βγει μπροστά και στην τρόικα όπως ο ίδιος λέει και θα διαπραγματευθεί για το καλό του κλάδου καθώς ο ίδιος δε θέλει καθόλου οι ασπιρίνες και τα ντεπόν να βγουν στην ελεύθερη αγορά.

Αποτέλεσμα του σεναρίου που φαίνεται ότι γράφτηκε με την υπογραφή και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ακόμη και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών να θεωρούν πια ότι υπάρχει μια ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ Χατζηδάκη-Γεωργιάδη.
Βέβαια μ αυτά και μ αυτά η ρύθμιση θα προωθηθεί και οι φαρμακοποιοί θα δουν τα ποσοστά κέρδους τους να μειώνονται δραστικά.
Γι αυτό άλλωστε ο ?δωνις Γεωργιάδης φρόντισε να προωθήσει ρύθμιση με την οποία επιστρέφει η πώληση των ακριβών φαρμάκων- που προορίζονται για σοβαρές ασθένειες- στα φαρμακεία της γειτονιάς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ όπου διατίθεντο μέχρι πρόσφατα.

Ο κλάδος θα έχει ένα ποσοστό κέρδους από την πώληση των ακριβών αυτών φαρμάκων που κοστίζουν έως 200 ευρώ, ποσοστό16%επί της Ειδικής Χονδρικής Τιμής.
Βέβαια οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι το κέρδος τους από τα ακριβά φάρμακα θα αργήσει ακόμη να φανεί δεδομένου ότι απαιτούνται ορισμένες υπουργικές αποφάσεις πριν εφαρμοσθεί στην πράξη.


Από την άλλη στο "έργο" της κυβέρνησης για το χρυσάφι των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ρόλο ανέλαβε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος παρέστη χθες και στη συνέντευξη Τύπου των φαρμακοποιών, πρωτοφανές στα χρονικά, για να υπερασπιστεί τη θέση του που συμπίπτει με αυτή του κλάδου.


Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΦ πάντα στη συνέντευξη τύπου των φαρμακοποιών, καταφέρθηκε κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, αφού παίρνοντας το λόγο αποσαφήνισε ότι ο ίδιος άλλα και ο ΕΟΦ δε συμφωνούν με την πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λινζέρης προέβη και σε διευκρινίσεις σχετικά με το τι είναι ΜΗΣΥΦΑ υπογραμμίζοντας ότι είναι και αυτά φάρμακα: "Δεν υπάρχει για τον ΕΟΦ ΜΗΣΥΦΑ και μη. Όλα είναι φάρμακα. Για να αλλάξει η διάθεση τους πρέπει να το ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο, " είπε χαρακτηριστικά υποδηλώνοντας ουσιαστικά την αντίθεση του στην πώληση των φαρμάκων εκτός φαρμακείου.
"Τα φάρμακα αυτά είναι φάρμακα και πρέπει να συνεχίζονται να πωλούνται στα φαρμακεία και για μένα δεν πρέπει να δίνεται κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή" κατέληξε ο κ.Λιντζέρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε λόγο για ανεξήγητη εμμονή του κ.Χατζηδάκη να προωθήσει στα σούπερ μάρκετ , στα περίπτερα, στα βενζινάδικα αλλά και στα ψιλικατζίδικα τα φάρμακα καθώς όπως υποστήριξε αν σκεφτόταν τους ασθενείς θα μπορούσε να μειώσει απλά τις τιμές στα φάρμακα με μια υπουργική απόφαση και να μην περιμένει να μειωθούν μέσω των σούπερ μάρκετ.

"Δεν είναι τσίχλες ή καραμέλες τα φάρμακα να τα προμηθεύεται κανείς από όπου να ναι" σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών προσθέτοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης αγνοεί πως υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες.


Πηγή: Ελευθεροτυπία


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή