Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το ωράριο των φαρμακείων και το κλίμα

11/11/2022 5:50:44 πμ
Γιάννης Χαραλαμπάκης, μέλος ΔΣ του Φ.Σ. Πειραιά (εκ μέρους της Αγωνιστικής Κίνησης Φαρμακοποιών Πειραιά)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεν είναι πολύς καιρός που λόγω της ενεργειακής κρίσης, εμπορικοί σύλλογοι της χώρας έθεσαν το θέμα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά αυτός έκλεισε οριστικά κάθε συζήτηση σχεδόν προτού καν αρχίσει. Το ωράριο λειτουργίας είναι κρίσιμο θέμα για τους φαρμακοποιούς των φαρμακείων, ενώ αποτέλεσε σημείο τριβής στο παρελθόν και συνθήκη ταλαιπωρίας για τα μικρά και τα μεσαία φαρμακεία, καθότι διευρυμένο. 

Αυτά τα φαρμακεία, έχοντας μικρό αριθμό απασχολούμενων, έπρεπε να καλύψουν περισσότερες ώρες (και την ημέρα του Σαββάτου), γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον ανταγωνισμό. Είναι πολλά όσα συζητιούνται σε σχέση με τη διεύρυνση του ωραρίου, όπως το burn out των φαρμακοποιών, η εξυπηρέτηση του καταναλωτή αλλά όχι του φαρμακοποιού, ή η ύπαρξη εφημεριών που μπορούν να αντικαταστήσουν τη διεύρυνση.

Όμως τώρα το ζήτημα του ωραρίου τίθεται στη βάση της ενεργειακής εξοικονόμησης. Ανοιχτά φαρμακεία και γενικότερα μαγαζιά σημαίνει κατανάλωση ενέργειας σε φώτα, επιγραφές και κυρίως θέρμανση. Η ενεργειακή εξοικονόμηση είναι μια παράμετρος που συζητιέται πολύ πρόσφατα και τελικά είναι λάθος να θεωρούμε ότι αφορά μόνο την τρέχουσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η κλιματική κρίση μας έχει διδάξει ότι κάθε ενεργειακή εξοικονόμηση είναι στη σωστή κατεύθυνση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η μείωση του ωραρίου λοιπόν βοηθάει στη βιωσιμότητα του πλανήτη, παρά η διεύρυνση.

Υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η μείωση του «ατελείωτου» ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλα τα φαρμακεία εφόσον θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας, μελετώντας την παράμετρο της κλιματικής κρίσης, δεν γίνεται λόγω οικονομικής αδυναμίας αλλά λόγω προστασίας του πλανήτη. Άρα και αυτός που έχει χρήματα να αγοράσει την ακριβή ενέργεια θα πρέπει να κάνει εξοικονόμηση.

Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ως επιστήμονες υγείας πρέπει να αναδεικνύουν το ζήτημα της κλιματικής κρίσης καθότι έχει επιπτώσεις στην υγεία, δεν μπορεί να μην κατανοούν ότι το διευρυμένο ωράριο επηρεάζει με τον τρόπο του την κλιματική κρίση. Υπάρχει λοιπόν, μέσα στα τόσα επιχειρήματα εναντίον του διευρυμένου ωραρίου των φαρμακείων, ακόμη ένα επιχείρημα, αυτό της βιωσιμότητας του πλανήτη, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται και άλλοι εμπορικοί κλάδοι, σχετικοί με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ενεργειακή κρίση δίνει λοιπόν μια νέα ευκαιρία να ξανατεθεί το θέμα της απόσυρσης του διευρυμένου ωραρίου και μάλιστα με πλατύτερες συμμαχίες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη