Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Το Νοέμβριο ο αντιγριπικός εμβολιασμός από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή

2/10/2023 2:38:25 πμ
Θα είναι όμως απαραίτητη για τα νέου τύπου εμβόλια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή στα φαρμακεία από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και μετά τις αντιδράσεις του ΠΦΣ, του ΦΣΑ αλλά και εκπροσώπων του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. 


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μια προσωρινή διαδικασία λόγω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως, τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών», αναφέρει το υπ. Υγείας συμπληρώνοντας πως όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.


Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή από τις αρχές του Νοεμβρίου. «Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη εκδώσει συνταγές αντιγριπικών γιατί η πλατφόρμα είχε μείνει ανοιχτή, τονίζει ο Φ.Σ. Αττικής

Η παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας απαντά μεν στις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών, δεν διασαφηνίζει ωστόσο τι θα γίνει με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδοθεί με βάση τα περσινά δεδομένα, όπως επισήμανε πριν από τις διευκρινίσεις του υπουργείου ο Φ.Σ. Αττικής. Αντιδρώντας και αυτός μετά τον ΠΦΣ στην αιφνιδιαστική εγκύκλιο του υπ. Υγείας, τονίζει το εξής σημαντικό: «Η εν λόγω πλατφόρμα διάθεσης των εμβολίων είναι ακόμα διαθέσιμη στα φαρμακεία και αρκετά φαρμακοποιοί έχουν ήδη διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια με το περσινό σύστημα, καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ και εκτυπώνοντας το σχετικό έντυπο». Ο ΦΣΑ καλεί για την επαναφορά του εν λόγω μέτρου, ενώ παράλληλα απαιτεί: «σε κάθε περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν να αποδεχθούν τις μέχρι σήμερα εκδόσεις συνταγών, άλλως θα έπρεπε να είχε κλείσει η εν λόγω πλατφόρμα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η εταιρεία διοργανώνει αντίστοιχες εκδηλώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Αθήνα






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)