Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στο μεταβολισμό των φαρμάκων

11/2/2019 5:40:51 μμ
Σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Βιολογίας της Ζυρίχης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science, έδειξε ότι οι διαφορές που εμφανίζει ένα φάρμακο στην αποτελεσματικότητα και στην τοξικότητά του μεταξύ των ασθενών που το λαμβάνουν, μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροβίωμα (το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί κάθε οργανισμός).


Πιο συγκεκριμένα, ο Michael Zimmermann και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Βιολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των φαρμάκων.


Ο προσδιορισμός του μεγέθους αυτής της συμβολής του μικροβιώματος αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, ιδίως αν τα βακτήρια και ο οργανισμός εκτελούν την ίδια μεταβολική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση όλων των παραγόντων (φυσιολογικών, χημικών και βακτηριακών) που συμβάλλουν στο μεταβολισμό των φαρμάκων εξηγεί τις διαφορές που παρουσιάζουν οι άνθρωποι απέναντι σε ένα φάρμακο και μπορεί να οδηγήσει σε νέες, εξατομικευμένες θεραπείες.


Οι ερευνητές μελέτησαν το μεταβολισμό νουκλεοσιδικών φαρμάκων (που χρησιμοποιούνται ως αντι-ιικά και αντικαταθλιπτικά) σε πειραματόζωα, στα οποία είχε εγχυθεί μια ποικιλία από ειδικά μεταλλαγμένα μικροβιώματα.


Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη φαρμακοκινητική σε διάφορα μέρη του οργανισμού και προσδιόρισαν τη δράση του ίδιου του οργανισμού και των βακτηρίων που φιλοξενεί. Ανακαλύφθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πειραματόζωων, ακόμα και το 70% του μεταβολισμού ενός φαρμάκου μπορεί να έχει συντελεστεί από το μικροβίωμα.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα τριών ευρωπαϊκών οργανισμών






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους