Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το μελάνωμα δεν σχετίζεται πάντα με τις ελιές του δέρματος

30/8/2017 11:05:02 πμ
Οι νέες βλάβες μπορεί να είναι και πιο επιθετικές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα καταρρίπτει τη μέχρι σήμερα επικρατούσα θεωρία ότι οι σπίλοι, δηλαδή οι απλές «ελιές» του δέρματος, αποτελούν κατά κύριο λόγο τα σημεία από όπου θα εκδηλωθεί το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος).


Επιστημονική ομάδα από Ιταλούς και Έλληνες δερματολόγους διεξήγε μια έρευνα ανασκόπησης σε 38 παλαιότερες μελέτες, από τις οποίες πήραν στοιχεία για πάνω από 20.000 μελανώματα για την εμφάνιση και τον επιπολασμό τους, καθώς και στοιχεία ταξινόμησης των τύπων των σπίλων.


Από την ανασκόπηση αυτή προέκυψε ότι μόνο το 29,1% των μελανωμάτων «ξεκίνησε» από προϋπάρχον σπίλο, ενώ το 70,9% αυτών ήταν νέες βλάβες.


Επίσης, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για κάθε μελάνωμα που εξετάστηκε, ήταν 64% λιγότερο πιθανό να σχετιζόταν με προηγούμενο σπίλο από ό,τι να ήταν σε καθαρό από σπίλους σημείο του σώματος.


Τέλος, οι ειδικοί δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελανωμάτων που προέρχονταν από δυσπλαστικούς ή μη δυσπλαστικούς σπίλους.


Τα πορίσματα αυτά σημαίνουν ότι οι ασθενείς (αλλά και οι δερματολόγοι) πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης μελανώματος υπάρχει και στα μέρη του σώματος που είναι καθαρά από ελιές και από ό,τι φαίνεται ο κίνδυνος εκεί είναι και μεγαλύτερος.

Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, τα μελανώματα που είναι νέες βλάβες μπορεί να είναι και πιο επιθετικά από αυτά που προέρχονται από τους σπίλους, συνεπώς μπορεί να αποτελούν και δύο διαφορετικού τύπου καρκίνους.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
Νέα μελέτη αποκαλύπτει το τεράστιο επιδημιολογικό και οικονομικό φορτίο της νόσου






Σχετικά άρθρα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Δράση ενημέρωσης για την υπέρταση στις 16/05
Η Κινητή Ομάδα Υγείας του Τομέα Υγείας θα βρίσκεται στο Σύνταγμα
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων