Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Το κρύο νερό καθαρίζει το ίδιο αποτελεσματικά τα χέρια

31/5/2017 12:53:56 μμ
Ενώ 10 δευτερόλεπτα σαπουνίσματος αρκούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το πλύσιμο των χεριών με κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων όσο και το πλύσιμο με ζεστό νερό, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Food Protection", έκαναν δοκιμές με 21 εθελοντές, τα χέρια των οποίων τοποθετήθηκαν μεγάλες ποσότητες ειδικά τροποποιημένων «αβλαβών» βακτηρίων Escherichia coli.


Οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (15, 26 και 38 βαθμών Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (μισού, ενός και δύο ml). Διαπιστώθηκε ότι το ζεστό και το κρύο νερό έχουν ουσιαστικά την ίδια αποτελεσματικότητα κατά των μικροβίων.

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά ανάλογα με το πόσο σαπούνι χρησιμοποιείται, ενώ ακόμη κι ένα πλύσιμο χεριών διάρκειας δέκα δευτερολέπτων είναι αρκούντως αποτελεσματικό.


«Η μελέτη μας δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο», σύμφωνα με τον Σάφνερ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με ηφαιστειακό νερό, νιασιναμίδη και γλυκερίνη
Ανακουφίζει τα ξηρά και ταλαιπωρημένα άκρα από το κρύο και την υγρασία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους