Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

PFIZER: Ανακαλεί όλες τις παρτίδες αντικαπνιστικού φαρμάκου
Στην Ελλάδα έχουν ανακληθεί παρτίδες από τον Ιούνιο
Τα rapid tests στα φαρμακεία: Το νέο webinar από το ΠΕΙΦΑΣΥΝ Academy και το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα επιτυχημένο πανελλαδικό διαδικτυακό σεμινάριο
ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία

Το κράτος δεν πληρώνει κι οι γιατροί δουλεύουν δωρεάν

2/11/2018 10:28:18 πμ
Τα στρεβλά του δημόσιου συστήματος υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


"Διδαχθείτε από τα λάθη μας" ήταν η παρότρυνση του Καρδιολόγου Αρχιάτρου ε.α., Προέδρου ΠΟΣΚΕ και ΕΕΚΕ και ταμία ΔΣ ΙΣΑ, Φώτιου Ν. Πατσουράκου, προς τους συναδέλφους του γιατρούς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι τον προσκάλεσαν να καταθέσει την εμπειρία του από το Ελληνικό ΕΣΥ, με αφορμή το νέο υπό ίδρυση Σύστημα Υγείας της Κύπρου (ΓΕΣΥ).


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πατσουράκος τόνισε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στους 'Έλληνες γιατρούς γιατί δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, που θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Στηρίζεται στην καλή προαίρεση των γιατρών και στις φιλότιμες προσπάθειες μερικών υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά.


Στην ομιλία του ο γιατρός αναφέρθηκε ξεχωριστά, σε όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΥ, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η κακοδιαχείριση, η έλλειψη παροχής κινήτρων προς τους γιατρούς, ενώ είπε, ότι "ο μόνος τομέας στον οποίο έχουμε πετύχει σημαντικούς στόχους ως χώρα, είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων”.

Η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ

Παραθέτοντας στους Κύπριους συναδέλφους του στοιχεία για το Ελληνικό μοντέλο οικονομίας κλίμακας που ακολουθείται στο ΕΣΥ, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ τόνισε ότι για να αντεπεξέλθει ο ΕΟΠΥΥ στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του - που οφείλεται κυρίως στην μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από τα επιμέρους ταμεία και στην υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (500 εκατ. ευρώ) - μπήκαν σε εφαρμογή οι άδικοι όροι του clawback και του rebate. «έτσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του 2012, κάθε δαπάνη που υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ επιστρέφεται στους παρόχους», είπε και τόνισε ότι: «με άλλα λόγια το κράτος κουρεύει αφού δεν έχει να πληρώσει κι εμείς οι γιατροί δουλεύουμε δωρεάν». Στη συνέχεια ο γιατρός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, ένα καρδιολογικό εργαστήριο, για παράδειγμα, με 9 ώρες ημερήσιας λειτουργίας και επί 5 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορεί να εμφανίσει καθαρό κέρδος μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ μηνιαίως: «Όταν το τεστ κοπώσεως κοστολογείται από το κράτος 11 ευρώ, το τρίπλεξ καρδιάς στα 25 ευρώ και το holder ρυθμού στα 5 ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει ένα εργαστήριο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει βιώσιμος, ώστε να πληροί τις υποχρεώσεις του και όχι να υποτιμά τις υπηρεσίες».

Το ελληνικό ΕΣΥ συνθλίβει ασθενείς και γιατρούς

Ο 1 στους 2 Έλληνες πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας (κυρίως άτομα άνω των 65 ετών) και οι 4 τους 10, τη δαπάνη τους για τα φάρμακα, σύμφωνα με την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που παρουσίασε ο ταμίας του ΙΣΑ. Επίσης, ο 1 στους 2 (49%) δυσπιστεί σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει. «Οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί, απέχοντας πολύ από εκείνες της Ευρώπης», σχολίασε και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς και υπεύθυνη γι αυτό είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε στην Υγεία, την οποία οι πολίτες κρίνουν έντονα αρνητικά».


Οι όποιες παρεμβάσεις στην Υγεία πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την Υγεία των πολιτών και την άσκηση της Ιατρικής στα πλαίσια της Ιατρικής Δεοντολογίας χωρίς λογιστικά κριτήρια, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, «διότι Υγεία χωρίς Ιατρούς ή με εξαθλιωμένους Ιατρούς δεν γίνεται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εφόσον ψηφιστεί η χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Υγείας
Υπό προϋποθέσεις όπως αναφέρει ο Οργανισμός


Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN
ΠΑΣΥΠΥ: Το ασφυκτικό clawback κόβει το οξυγόνο των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου των προμηθευτών υγείας, σύμφωνα με το Σύλλογο
Νέα ηγεσία στο υπουργείο Υγείας
Επικεφαλής ο Α. Πλεύρης και η Α. Γκάγκα
ΠΟΕ: Καμία συμφωνία για την άρση της πατέντας των εμβολίων Covid-19
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 164 μέλη του Οργανισμού