Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι η ουσία που ευθύνεται για το "σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου". Αλήθεια!

10/4/2008
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Από τον
Μανώλη Μιτάκη,
φαρμακοποιό


Ο Τσάκι Τ., 52 ετών, λατρεύει τις πολεμικές τέχνες. Όσο ζούσε στην Κίνα, δεν παρέλειπε να γυμνάζεται τακτικά. Ο Τσάκι μετανάστευσε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά πριν από ένα χρόνο. Η καλοσύνη του, η εργατικότητά του και η υπομονή του τον έκαναν γρήγορα αγαπητό στη γειτονιά. Ο Τσάκι βρήκε και ένα γυμναστήριο όπου δίδασκε πολεμικές τέχνες. Μετά το γυμναστήριο πήγαινε καθημερινά στο καινούργιο κινέζικο εστιατόριο που άνοιξε στη γειτονιά. Το εστιατόριο μάλιστα έκανε και αποστολή φαγητών στο σπίτι, κάτι που ο Τσάκι εκτιμούσε δεόντως, γιατί η καλή κινέζικη κουζίνα του είχε λείψει. Για τις ανάγκες της προπόνησης, ο Τσάκι προμηθευόταν από το φαρμακοποιό του ένα πολυβιταμινούχο με –τι άλλο;– ginseng!

Μια μέρα ο Τσάκι έφερε κινέζικο φαγητό στο φίλο του το φαρμακοποιό για να τον κεράσει. Ο Τσάκι εκμυστηρεύτηκε στο φαρμακοποιό του ότι το τελευταίο διάστημα ένιωθε έντονους πονοκεφάλους. Είχε επισκεφθεί πολλούς γιατρούς, τα παυσίπονα έδιναν κι έπαιρναν και πολλές φορές του έλεγαν ότι η αιτιολογία είναι ψυχοσωματική. Όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει, ο φαρμακοποιός ρώτησε με πολύ ευγενικό ύφος:

- Τσάκι, μήπως μου κρύβεις κάτι;

Ο Τσάκι του απάντησε ότι το τελευταίο διάστημα νοιώθει ότι καίγεται όλο του το σώμα, αλλά το «πολεμάει» με ένα κινέζικο βότανο και γι? αυτό ντράπηκε να τα πει όλα στο γιατρό και το φαρμακοποιό. Τότε ο φαρμακοποιός είπε με ξερό και επιτακτικό ύφος:

- Τσάκι να μην τρως κάθε μέρα σε κινέζικα εστιατόρια σαν κι αυτό, εάν δε θέλεις να έχεις συχνούς πονοκεφάλους. Το κατάλαβες ή μιλάω κινέζικα;

Γιατί ο φαρμακοποιός έδωσε αυτή την... εμπαθή απάντηση για τα κινέζικα εστιατόρια στον Τσάκι;

 

Απάντηση

Ο Τσάκι Τ. πάσχει από το σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου. Πρόκειται για ένα φαρμακολογικό και όχι αλλεργικό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στο γλουταμινικό μονονάτριο που χρησιμοποιείται συχνά στην κινέζικη μαγειρική. Η ουσία αυτή προκαλεί ένα δοσοεξαρτώμενο σύνδρομο με καυσαλγίες σε ολόκληρο το σώμα, αίσθημα συμπίεσης στο πρόσωπο και θωρακικό άλγος. Η δόση πρόκλησης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Η λύση του προβλήματος έγκειται στην αποφυγή της συστηματικής λήψης της ουσίας αυτής.

Πηγή: Merck Manual, σελ. 1123


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas ζητά νέες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον δημόσιο διάλογο για την Υγεία






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της