Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το φαρμακείο μπορεί να γίνει καταφύγιο για άτομα μετά από σεξουαλική κακοποίηση

30/7/2020 1:56:37 μμ
Το δρόμο ανοίγει φαρμακοποιός στο ανατολικό Λονδίνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα φαρμακείο στο ανατολικό Λονδίνο προσφέρει στήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, στο πλαίσιο μιας πιλοτικής υπηρεσίας σε συνεργασία με τη ομάδα δημόσιας υγείας της περιοχής.

Το πρόγραμμα προσφέρει τεστ για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισυλληπτικά σκευάσματα έκτακτης ανάγκης και παραπομπή σε υπηρεσίες HIV και ξεκίνησε πριν από δύο μέρες με στόχο να αξιολογηθεί μετά από 6 μήνες. Η ιδέα γεννήθηκε λόγω της αύξησης των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 με τη φαρμακοποιό Shaheen Bhatia να επιθυμεί να προσφέρει ένα «καταφύγιο» στους ανθρώπους που δεν έχουν πού να απευθυνθούν λόγω των μειωμένων ωραρίων λειτουργίας των φορέων υγείας και του lockdown.

«Θέλω να βοηθήσω, ούτως ή άλλως το φαρμακείο είναι ανοιχτό και προσβάσιμο, οπότε αν κάποιος χρειάζεται κάπου να πάει, είμαστε εδώ» αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά και προσθέτει «ας δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ιδιαίτερους "ασθενείς" στα φαρμακεία μας». 

Η Bhatia εξάλλου παρείχε ήδη υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, αλλά –όπως τόνισε– «η σεξουαλική κακοποίηση δεν γνωρίζει ηλικία ή φύλο και πρέπει να επεκτείνουμε την υπηρεσία σε όλους».

Η ομάδα δημόσια υγείας έχει ελέγξει ότι το φαρμακείο διαθέτει τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις (επιπλέον χώρος, τουαλέτα) και μαζί με τη φαρμακοποιό συνεργάστηκαν με οργανισμούς, φορείς και κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το θέμα ώστε να παραπέμπουν τα κακοποιημένα άτομα στο φαρμακείο, σύμφωνα με το pharmaceutical-journal.com.

Με την ελπίδα ότι πρόγραμμα μπορεί να γίνει γνωστό και να δέχεται άτομα από πολλές πηγές ακόμα και από την αστυνομία, η φαρμακοποιός φιλοδοξεί να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα και να παρουσιάσει την ιδέα της και σε εθνικό επίπεδο.

Η Helga Mangion από τον Εθνικό Φαρμακευτικό Σύλλογο δήλωσε ότι η πιλοτική αυτή υπηρεσία είναι «ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανεξάρτητου φαρμακείου που δείχνει ευαισθησία στις ανάγκες του κοινού και ανταποκρίνεται σε αυτές, παρέχοντας λύσεις».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη