Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το εμβόλιο κατά του HPV δεν προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση

27/8/2018 12:09:37 μμ
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν επηρεάζει τη γονιμότητα των κοριτσιών, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.


Αν και μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ασφάλεια του εμβολίου, σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικά, συγκριτικά με άλλα εμβόλια, όπως αυτά του τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη και της μηνιγγίτιδας.


«Οι αναφορές για πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από εμβολιασμό κατά του ιού HPV κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, οι πληροφορίες αυτές συνήθως βασίζονται σε μικρό αριθμό μεμονωμένων περιπτώσεων και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται και να ερμηνεύονται με προσοχή», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, 'Αλισον Νέιλγουέι, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Υγείας του συστήματος Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ.


Η Δρ Νέιλγουέι και οι συνεργάτες της ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία για σχεδόν 200.000 νεαρές γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια) μετά από τον εμβολιασμό κατά του HPV ή άλλων συνιστώμενων εμβολιασμών.


 

«Από τις σχεδόν 59.000 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί έναντι του HPV, μόνο μία γυναίκα μετέπειτα εκδήλωσε πιθανά συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης», εξηγεί η ερευνήτρια και προσθέτει ότι «αν η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλείται από το εμβόλιο για τον HPV ή άλλα συνιστώμενα εμβόλια κατά την εφηβεία, θα περιμέναμε να δούμε υψηλότερη συχνότητα στις νεαρές γυναίκες που είναι πιθανότερο να έχουν εμβολιαστεί. Αλλά δεν εντοπίσαμε αυξημένο κίνδυνο στις συγκεκριμένες γυναίκες».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
31/3/2024 9:30:07 μμSupplement Awards 2024
Early Bird έως 12 Απριλίου!






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της
Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο