Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Το ελληνικό φάρμακο «ζωντανεύει» την Τρίπολη

1/4/2024 11:33:59 μμ
Έκρηξη επενδύσεων και νέων εργοστασίων των φαρμακευτικών εταιρειών στην περιοχή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε φαραωνικού τύπου επενδύσεις προχωρούν στη βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες Elpen & WIN MEDICA, η εταιρεία DEMO αλλά και η φαρμακευτική εταιρεία FARAN, έργα που αλλάζουν τόσο το χάρτη του φαρμακευτικού τοπίου στην Ελλάδα όσο και την οικονομία και την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής. Η παρουσίαση και οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, αλλά και σε ξενάγηση των εκπροσώπων του Τύπου στα εργοτάξια.


Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN ανέφερε: «Μια βιομηχανική περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών θα αντιμετωπίσουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».


Το αποτύπωμα αυτών των επενδύσεων στην τοπική κοινωνία

Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν μεγάλο όφελος στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας 1000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αυτό ισοδυναμεί με την τόνωση της συνολικής απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή με 2.500 έως 3.500 νέες θέσεις με έμμεση και προκαλούμενη απασχόληση. Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντική οικονομική προστιθέμενη αξία από φόρους και εισφορές, διασύνδεση του Πανεπιστημίου με στόχο δημιουργίας ερευνητικού-παραγωγικού οικοσυστήματος αλλά και ευκαιρίες ποιοτικής απασχόλησης για τους νέους/ες της περιοχής.

Η Ελλάδα θα καλύπτει το 10% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων

Μιλώντας συνολικά για τα νέα εργοστάσια που σχεδιάζουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, ανέφερε πως ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026, 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν τον δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων. Με την ολοκλήρωση των εμβληματικών έργων η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει το 10% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων από το 2% που κατέχει σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι αυτές οι επενδύσεις θα καλύπτουν το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας μας με ποιοτικές θεραπείες και σε προσιτό κόστος για τους ασθενείς.

Οι επενδύσεις δημιουργούν αυτάρκεια σε κρίσιμα φάρμακα και πρώτες ύλες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, ενώ ταυτόχρονα προάγεται σε σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της φαρμακοβιομηχανίας με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας», ανέφερε.


«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας και αυτό είναι γεγονός, γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση όμως των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή», πρόσθεσε ο Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO.


Ο Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WIN MEDICA επικεντρώθηκε στην επένδυση της WIN MEDICA στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. € και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και στην Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την ελληνική οικονομία».

Ετοιμάζονται υβριδικά και βιοτεχνολογικά φάρμακα

Ο Μάριος Κάτσικας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN, ανακοίνωσε τη νέα επένδυση της FARAN στην περιοχή της Τρίπολης, τονίζοντας πως «παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε και να αναπτυσσόμαστε, έχοντας επιδείξει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη πενταπλασιάζοντας τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία πέντε χρόνια, προχωράει στα επόμενα επιχειρηματικά της πλάνα. Σχεδιάζουμε πλέον μια σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από τον EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά».


Αδ. Γεωργιάδης: Για τα ¾ των ελλείψεων φαρμάκων ευθύνεται η χαμηλή τιμή τους

Στην εκδήλωση της ΠΕΦ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι επενδύσεις αυτές σηματοδοτούν τη σταδιακή απομείωση του φαινομένου των ελλείψεων στη χώρα μας, η οποία όμως δεν αντιμετώπισε τόσο έντονα το πρόβλημα σε σχέση με άλλες ευρωπαικές χώρες εξαιτίας της δραστηριότητας των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Παραδέχτηκε ότι ο βασικός λόγος που αυτές συμβαίνουν είναι οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων και πρόσθεσε πως «είναι λάθος να κρατάμε τις τιμές χαμηλά αφού έχει διαπιστωθεί πως για τα ¾ των ελλείψεων ευθύνεται η χαμηλή τιμή τους». Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση ενός νέου επενδυτικού clawback, το 2024 οι φαρμακευτικές δαπάνες θα είναι κοντά στο στόχο που έχει θέσει το υπ. Υγείας/φαρμακοβιομηχανία και παράλληλα προσκάλεσε και τις διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες να εκμεταλλευτούν τους επενδυτικούς νόμους που έχουν ανακοινωθεί.


Τέλος, σε παρέμβασή του ο Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ και Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων, ELPEN A.E. σημείωσε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σύντομα θα στραφεί εξαγωγικά και σε νέες παγκόσμιες αγορές και ότι παρά τις υπέρογκες επιστροφές φόρων είναι ηθική υποχρέωση των ελληνικών εταιρειών να επενδύουν στη χώρα. Σημείωσε δε πως για την αύξηση των γενοσήμων στην εγχώρια αγορά θα πρέπει καταρχήν να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στα φαρμακεία το οποίο σήμερα παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με αυτό που έχουν τα on patent φάρμακα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις


Σχετικά άρθρα

Pfizer: Δεύτερη καμπάνια με τη Lady Gaga
Διαφημίζει το φάρμακο κατά της ημικρανίας
Νέο webinar για την υπέρταση, τη δυσλιπιδαιμία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Astellas Ελλάδος: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη
Υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου