Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το αποτύπωμα της υγειονομικής και κοινωνικής προσφοράς των φαρμακοποιών

15/5/2022 9:52:54 μμ
Θα διερευνηθεί για πρώτη φορά μέσα από 3 μελέτες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΠΦΣ προχωρά στην εκπόνηση επιστημονικών μελετών αναφορικά με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των φαρμακείων της χώρας, μετά την πάροδο δύο και πλέον ετών πανδημίας. Οι μελέτες έχουν στόχο την ανάδειξη του νέου ρόλου των φαρμακοποιών και την ποσοτικοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν.

1. Φαρμακοεπαγρύπνηση των εμβολίων κατά της COVID-19, σε συνεργασία με το ΑΠΘ

Θα καταγραφεί η συχνότητα και την ένταση όλων των εμφανιζόμενων, καταγεγραμμένων και μη, ανεπιθύμητων ενεργειών (ΑΕ) στον εμβολιαζόμενο πληθυσμό με τα εμβόλια Covid-19. Επίσης θα εντοπιστούν πιθανές μη καταγεγραμμένες ΑΕ, σοβαρές ή μη σοβαρές. Πρόκειται για μια εξαιρετικά οργανωμένη προσπάθεια που έχει σαν απώτερο σκοπό την ανάδειξη των επιστημονικών δεξιοτήτων του κλάδου. Ο ΠΦΣ καλεί όλους τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να συμμετέχουν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της μελέτης εδώ. 

2. Εκτίμηση της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων στα φαρμακεία της χώρας μετά την πάροδο δύο ετών πανδημίας

Με τη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου θα διερευνηθεί: α) η συσχέτιση του συνδρόμου με δημογραφικά στοιχεία και ειδικά θέματα της καθημερινότητας, β) η επίδραση της επαγγελματικής εξουθένωσης στην ποιότητα ζωής και γ) η πρόθεση των εργαζομένων να παραμείνουν ή να αποχωρήσουν από το δίκτυο των φαρμακείων. Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε εδώ.  Η αποτίμηση αυτής της πραγματικότητας θα είναι χρήσιμο εργαλείο για τις μελλοντικές διεκδικήσεις του κλάδου αλλά και όλων των προσπαθειών για βελτίωση της επαγγελματικής ζωής.

3. Συμβολή των φαρμακοποιών στη διαχείριση τραυμάτων στα φαρμακεία σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ

Για πρώτη φορά προσεγγίζεται η καταγραφή της προσφοράς των φαρμακοποιών της κοινότητας σε ασθενείς με έλκη του δέρματος. Εξέχουσας σημασίας είναι η καταγραφή της συμβουλευτικής αλλά και της συμμετοχής των φαρμακοποιών στη θεραπεία. Επιπλέον θα επιχειρηθεί η καταγραφή των απόψεών τους αναφορικά με σχετικά, πρακτικά και εκπαιδευτικά, θέματα. Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε εδώ. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Απόστολου Βαλτά, προέδρου του ΠΦΣ στο f.daily:

«Τέτοιου είδους μελέτες και σε τέτοια έκταση γίνονται για πρώτη φορά και μας ανοίγουν το δρόμο για να αναδειχθεί το τεράστιο αποτύπωμα των φαρμακοποιών στην υγεία και την κοινωνία. Ως ΠΦΣ εκτιμάμε και παροτρύνουμε όλους τους φαρμακοποιούς του πάγκου να συμμετάσχουν, ώστε να αναδειχθεί ο επιστημονικός μας ρόλος».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο