Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Απεβίωσε ο Γιάννης Βλόντζος
Ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Ελλάδος
32ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΟΣΦΕ:
Διοργανώνεται στις 15-16 Ιουνίου στη Λίμνη Πλαστήρα
EMA: Ετοιμάζει νέες οδηγίες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Περιλαμβάνουν προδιαγραφές ποιότητας για τους συνδυασμούς φαρμάκου-συσκευής


Το αντιβιοτικό φωσφομυκίνη τίθεται υπό επαναξιολόγηση

21/12/2018 11:55:13 πμ
Υπό το φως επικαιροποιημένης γνώσης επί των αντιμικροβιακών θεραπειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ξεκινήσει επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν το αντιβιοτικό φωσφομυκίνη, το οποίο χορηγείται σε ένα φάσμα βακτηριακών λοιμώξεων (λοιμώξεις ουροποιητικού, οστεομυελίτιδα, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία κ.ά.).


Πιο συγκεκριμένα, θα επαναξιολογηθούν οι ενδείξεις και η δοσολογία της φωσφομυκίνης καθώς και η επάρκεια των πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και τις φαρμακολογικές της ιδιότητες, υπό το φως επικαιροποιημένης γνώσης επί των αντιμικροβιακών θεραπειών.


Πρόκειται για αντιβιοτικό που έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες, λειτουργεί με ένα μοναδικό τρόπο και βακτήρια ανθεκτικά σε άλλα αντιβιοτικά είναι λιγότερο πιθανό να είναι ανθεκτικά στη φωσφομυκίνη.


Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στις εγκεκριμένες χρήσεις και δόσεις των φαρμάκων που περιέχουν φωσφομυκίνη, ενώ ο οργανισμός φαρμάκων της Γερμανίας έχει ζητήσει επανεκτίμηση του ρόλου της στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντοχής στα αντιβιοτικά.


Σε μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται επίσης για την πρόληψη λοιμώξεων που σχετίζονται με χειρουργικές ή διαγνωστικές επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα. Η έγχυση φωσφομυκίνης διατηρείται ως εφεδρεία για να χρησιμοποιηθεί όταν άλλα αντιβιοτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή δεν είναι αποτελεσματικά. Η φωσφομυκίνη για ενδομυϊκή ένεση έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη διάφορων λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος.


Η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) θα λάβει υπόψη της τα διαθέσιμα στοιχεία και θα δώσει συστάσεις για το αν οι εγκρίσεις άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων που περιέχουν φωσφομυκίνη θα πρέπει να τροποποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι ειδικοί απαντούν για τη σωστή χορήγηση φαρμάκων στα κατοικίδια
Όλες οι πρόσφατες εγκρίσεις από τον ΕΜΑ


Σχετικά άρθρα

Το παιδικό δέρμα και η χρήση αντηλιακού
Γράφει ο φαρμακοποιός Νατάλε Θεοφανόπουλος-Πέζερ
Η διαχείριση του άσθματος και όσα πρέπει να πείτε στους ασθενείς σας
Βάσω Ευαγγελοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Εργαστηρίου George D. Behrakis
Νέα τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου εγγυάται αποκατάσταση της άρθρωσης για πολλά χρόνια
Γράφει ο Σπύρος Δαρμανής, Μ.Sc. Ph.D, Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Τα 11 κορυφαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ
Με ξεκάθαρη κατεύθυνση προς το ασθενοκεντρικό μοντέλο