Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το 36% των φαρμακείων έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από τις εφημερίες

31/7/2018 10:53:28 πμ
6ετής μελέτη για τα δυσμενή αποτελέσματα του διευρυμένου και ελεύθερου ωραρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία μελέτη 28 σελίδων, η οποία είναι βασισμένη στα αρχεία που διατηρεί την τελευταία 6ετία ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, δείχνει για πρώτη φορά τις επιπτώσεις που έχει στην εξυπηρέτηση των πολιτών η εφαρμογή του διευρυμένου και του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, μέτρο που επιβλήθηκε από το 2011 και μετά.

 

Τη μελέτη έδωσε στη δημοσιότητα ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, ειδ. γραμμ. ΦΣΑ-ΝΠΔΔ και μέλος του μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ.

 

Τα στοιχεία που παρατίθενται στην παρούσα μελέτη δημοσιεύονται για πρώτη φορά και εξηγούν τις αιτίες για το πλήθος καταγγελιών και παραπόνων πολιτών τα τελευταία χρόνια και οι οποίες αφορούν τη δραματική αναζήτηση ανοικτών φαρμακείων τις νύκτες και τις αργίες.


Είναι ενδεικτικό ότι το 2011 όπου εφαρμόστηκε το διευρυμένο ωράριο και ακολούθως το 2014 με την εφαρμογή του ελεύθερου, υποχώρησε δραματικά η συνολική προσβασιμότητα των ασθενών σε φαρμακεία.

Στοιχεία της μελέτης

Από το μητρώο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, για την Αθήνα, προκύπτουν τα εξής:

  •  Μεταξύ 2012 και 2014 (3ετία αμιγώς διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων) ένας συνολικός αριθμός από 278 φαρμακεία, κοντά στο 23-25% του συνολικού δυναμικού διαθέσιμων προς ανάληψη εφημερίων φαρμακείων, εξωθήθηκαν σταδιακά σε έξοδο από τις εφημερίες (απαλλαγή).
  •  Μεταξύ 2015 και 2017 (3ετία ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων) ένας επιπλέον συνολικός αριθμός από 152 φαρμακεία, κοντά στο 12-14% του συνόλου και κοντά στο 17% των εκείνη τη στιγμή διαθέσιμων προς εφημερίες φαρμακείων, εξωθήθηκαν σταδιακά σε έξοδο από τις εφημερίες (απαλλαγή).
  •  ΣΥΝΟΛΙΚΑ: μέσα στην 6ετία πλήρους εφαρμογής της κατάργησης του Ε.Κ.ΕΠ. ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, στη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ελλάδας, την Αθήνα, η επιβολή διευρυμένου αρχικά και ελεύθερου στη συνέχεια ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων, οδήγησε στη μείωση του διαθέσιμου προς εφημερίες δυναμικού φαρμακείων κατά 430 μονάδες, που αντιστοιχεί κοντά στο 35-36% του συνόλου των φαρμακείων της περιοχής.

Οι συνέπειες και τα συμπεράσματα

Τόσο το διευρυμένο όσο και το ελεύθερο ωράριο προκάλεσαν τεράστια ζημιά στις εφημερίες των φαρμακείων και κατ΄ επέκταση και στην εξυπηρέτηση του κοινού.


Συγκρίνοντας περαιτέρω όμως και τα δύο αυτά πλέον πειραματικά ωράρια μεταξύ τους, η ζημιά που προκάλεσε το διευρυμένο ωράριο αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε το ελεύθερο ωράριο, σύμφωνα με τον κ. Δαγρέ.


Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη, τόσο σε ταχύτητα εμφάνισης όσο και σε εύρος, οδήγησε αναπόφευκτα σε αντίστοιχη δραματική μείωση των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν καθημερινά στην Αθήνα.


Ανάλογη εικόνα με εκείνη που καταγράφηκε στην Αθήνα από τον ΦΣΑ-ΝΠΔΔ, είναι προφανές ότι έλαβε χώρα από λίγο ως πολύ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εφόσον ο τρόπος λειτουργίας και η φυσιογνωμίας των φαρμακείων είναι κατά κανόνα παρόμοια σε όλη τη χώρα.


Όπως σημειώνει ο κ. Δαγρές «σε περιβάλλον με ελεύθερο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και έτσι ισχνές και ανεπαρκείς εφημερίες, η κατανομή των φαρμακείων ανά ώρες και περιοχές είναι τυχαιοποιημένη, άρα χαοτική και έτσι ανεπαρκής, με μεγάλες περιοχές να παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση φαρμακείων και άλλες περιοχές να καταλήγουν σε υπεραραίωση αυτών, σε αντίθεση με ένα περιβάλλον με κανονικό ωράριο φαρμακείων και προστατευμένες έτσι εφημερίες που δίνει την ευχέρεια και έτσι παρουσιάζει θετική εικόνα ομοιομορφίας στην κατανομή και επάρκειας κάλυψης στην πυκνότητα των ανοικτών φαρμακείων».

Η λύση του προβλήματος

Για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η επάρκεια στην εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς και η σταθερότητα και η βιωσιμότητα του δικτύου των φαρμακείων σε όλη τη χώρα (παράγοντας κρίσιμος και ζωτικός για την απρόσκοπτη τροφοδοσία του πληθυσμού με φάρμακα σε όλη την επικράτεια), «είναι επιβεβλημένο να καταργηθούν το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να επανέλθει το Ενιαίο/Καθολικό/Ευχερώς Παρακολουθήσιμο από όλα τα φαρμακεία το κανονικό ωράριο, που θα παρέχει επαρκή εξυπηρέτηση στο κοινό, αξιοποιώντας όλα τα φαρμακεία όλων των περιοχών της χώρας και συνάμα αυτό θα προστατεύει την καλή υγεία του ζωτικού θεσμού των εφημεριών των φαρμακείων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου