Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου

13/3/2025 6:13:15 μμ
Αλλά μόνο το 20% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα». Αυτό είναι φέτος το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου και η Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας θέτουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο καθώς και την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία τους. 


Η ιδιαιτερότητα της αναπνευστικής διαταραχής στον ύπνο είναι ότι δεν αποτελεί υπόθεση μίας μόνο ειδικότητας, εξήγησε ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Β' ΠΠΚ ΠΓΝ «Αττικόν», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια σιωπηρή κλινική διαταραχή που οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της αφορούν πολλαπλά συστήματα.


Από την πλευρά της, η Γεωργία Τρακαδά, MD, PhD, MSc, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, επισήμανε ότι το ⅓ των ενηλίκων είτε δεν κοιμάται αρκετά, είτε αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου με πιο συχνή το Σύνδρομο 'Απνοιας του Ύπνου. «Η συχνότητα ανέρχεται στο 30% του γενικού πληθυσμού, όμως μόλις το 20% των ατόμων που πλήττονται είναι διαγνωσμένοι και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τηλεϊατρική και η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς, τόνισε η Σοφία Σχίζα, MD, PhD, FERS, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διαταραχών Ύπνου, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ και αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sleep Revolution, στο οποίο συμμετέχουν ελληνικά Εργαστήρια Ύπνου και αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της αντιμετώπισης του Συνδρόμου 'Απνοιας Ύπνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην υπόθεση εμπλέκονται φαρμακείο και εταιρεία στην Αττική
Μεγάλη πρωτοβουλία με παρεμβάσεις σε κρίσιμα ζητήματα δημόσιας υγείας για το αναπνευστικό σύστημα






Σχετικά άρθρα

Ο πρώτος OTC συνδυασμός παρακεταμόλης & ναπροξένης εγκρίθηκε στις ΗΠΑ
Πρόκειται για νέο σκεύασμα Tylenol® της Kenvue
Σημαντικά κενά στην ενημέρωση για τον διαβήτη τύπου 1
Σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ που υποστήριξε η Sanofi
Φυσικό αντηλιακό φίλτρο απέκτησε ευχάριστη και αόρατη υφή
Στο πλαίσιο μελέτης από επιστήμονες του UCLA
Ίδρυμα «Κλέων Τσέτης»: Μνημόνιο Συνεννόησης με το Nanopoulos Foundation
Για την υπεύθυνη αξιοποίηση της ΑΙ & την ψηφιακή εγγραμματοσύνη στην υγεία