Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 10-12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά προκαλούνται από τον HMPV

9/1/2025 3:05:18 μμ
Έγκυρη ενημέρωση από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί στο κοινό από την είδηση των κρουσμάτων HMPV στην Ελλάδα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ενημερώνει ότι ο ιός HMPV δεν είναι καινούργιος, δεν έχει άμεση σχέση με την Κίνα και ότι ευθύνεται για το 10-12% των αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά. Ο Πρόεδρος της ΕΠΕ και Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, τονίζει ότι η ΕΠΕ παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική έξαρση των λοιμώξεων αλλά επισημαίνει ότι αυτή η έξαρση είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον 20 έτη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Συχνά προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να προσβάλλει και το κατώτερο ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως εξάρσεις άσθματος και ΧΑΠ, εξηγεί η Αδαμαντία Λιαπίκου, Πνευμονολόγος, MD, PHD, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». 


Από την πλευρά της, η Βασιλική Γεωργακοπούλου Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επιμελήτρια Β, Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρει ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία, είναι τα άτομα ηλικίας <5 ετών (ιδιαιτέρως πρόωρα βρέφη) ή >65 ετών, τα άτομα με χαμηλή άμυνα (από καταστάσεις όπως HIV, καρκίνος ή αυτοάνοσες διαταραχές ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα) και οι ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα με προεξάρχοντα το άσθμα και τη ΧΑΠ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία του ΠΦΣ, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Επιστολή καμπανάκι από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία






Σχετικά άρθρα

Νέα μελέτη για τη χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα
Απαλλάσσει τα φαρμακεία από τους «παράγοντες αύξησης»
Kenvue: Νέα επιστημονικά δεδομένα για τα brands της
Παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκό συνέδριο
Νέα μελέτη για τις βιταμίνες Κ2 και D3
Έδειξαν ότι επιβραδύνουν την ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών
Organon: 2 στις 3 γυναίκες με ημικρανίες μένουν χωρίς θεραπεία
Και 1 στις 3 δεν βρίσκουν κατανόηση