Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Το 1 τρισ. δολάρια ενδέχεται να αγγίξει η αξία των Novo Nordisk και Eli Lilly

9/2/2024 1:19:03 πμ
Χάρη στα φάρμακα GLP-1 που σημειώνουν ιστορικά υψηλές πωλήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 προβλέπεται να εξελιχθούν στην κατηγορία φαρμάκων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία, σύμφωνα με αναλυτές της Wall Street, ενώ οι εταιρείες που πρώτες έφεραν αυτήν την καινοτομία στην αγορά –Novo Nordisk και Eli Lilly– ενδέχεται να γίνουν οι πρώτες του φαρμακευτικού κλάδου με χρηματιστηριακή αξία ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εταιρείες τέτοιας αξίας είναι π.χ. η Microsoft, η Apple και η Amazon. 


Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του pharmavoice.com, δεδομένης της τεράστιας ανάπτυξης των δύο εταιρειών αλλά και του αριθμού των ανθρώπων που θα έχουν ανάγκη διαχείρισης βάρους τα επόμενα χρόνια. 


Ειδικότερα, η Novo Nordisk αλλά και η Eli Lilly είδαν αύξηση στην τιμή των μετοχών τους το 2023 πάνω από 50% και είναι ήδη από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κλάδου της υγείας σήμερα, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα.

Η δυναμική των εταιρειών σε αριθμούς

Novo Nordisk

Eli Lilly

 33,7 δισ. δολάρια: οι πωλήσεις το 2023, με το 90% αυτών να προέρχεται από τα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη – στα 12 δισ. δολάρια ανέρχονται τα καθαρά κέρδη το 2023, μια αύξηση κατά 51% σε σχέση με το 2022

 2,2 δισ. δολάρια: οι εκτιμώμενες πωλήσεις για το 2024 του σκευάσματος GLP-1 κατά της παχυσαρκίας (κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2023)

  >500 δισ. δολάρια: το τρέχον ανώτατο όριο της χρηματιστηριακής αξίας από 310 δισ. δολάρια στις αρχές του 2023 και 160 δισ. δολάρια το 2021 – αναδείχθηκε η πιο «πολύτιμη» εταιρεία στην Ευρώπη

  612 δισ. δολάρια: η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας που είναι ήδη η πολυτιμότερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο

 

Και το θέμα δεν τελειώνει εδώ, διότι η δυνητική αξία της αγοράς της παχυσαρκίας υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι 40 εκατ. ασθενείς χρησιμοποιούν ήδη φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους της Novo Nordisk, όπως είχε δηλώσει ο CEO της εταιρείας Lars Fruergaard Jørgensen, ενώ 4 δισ. άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν με παχυσαρκία έως το 2035 που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με περσινή έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας.


Όπως αναφέρει η επικεφαλής στρατηγικής του τομέα υγείας της Norges Bank Investment Management, Gemma Game, «η παχυσαρκία συνδέεται με περίπου 200 διαφορετικές ασθένειες και ανυπομονώ να δω στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των αγωνιστών υποδοχέων GLP-1 σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, αποφρακτική άπνοια ύπνου, νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και για τη δράση τους στην παράταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

STOP από 20 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο ChatGPT
Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Αnalytica 2024: Δύο ελληνικές εταιρείες στην κορυφαία Διεθνή Έκθεση
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση για την εργαστηριακή τεχνολογία, ανάλυση και βιοτεχνολογία στην Ευρώπη
PHARMA Q: Μεγάλος χορηγός του 22ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΩΡΛ Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου
Από το περίπτερό της πέρασε η πλειονότητα των συνέδρων
Με εξαιρετικά σημαντικές διακρίσεις τιμήθηκε η Karabinis Medical
Στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς 2024