Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τμήμα Φαρμακευτικής Πατρών: Μία λαμπρή διαδρομή 40 χρόνων

21/12/2018 11:23:12 πμ
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών που ξεκίνησε το 1978
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έχοντας στο δυναμικό του μόλις έναν καθηγητή και έναν υφηγητή ξεκίνησε, πριν από 40 χρόνια τη λειτουργία του, το Τμήμα Φαρμακευτικής, ως Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979. Το 1983, με τρία μέλη ΔΕΠ, μαζί με το Τμήμα Ιατρικής, δημιούργησαν τη Σχολή Επιστημών Υγείας, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.

 

Οι δεκαετίες 1985-1995 και 1995-2005 ήταν σημαντικές για την ανάπτυξη του Τμήματος, το οποίο το 2010 αριθμούσε 23 μέλη ΔΕΠ και πέντε μέλη ΕΤΕΠ. Σήμερα, το Τμήμα απαριθμεί 19 μέλη ΔΕΠ, 2 μέλη ΕιΔιΠ και 3 μέλη ΕΤΕΠ, ενώ αναμένεται ο διορισμός ενός ακόμα μέλους ΔΕΠ και η εκλογή ενός ακόμα. Τα στοιχεία αυτά μας διέθεσαν ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Γεώργιος Σπυρούλιας και η καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαδημητρίου, με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων της λειτουργίας του, το περασμένο Σάββατο.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Φαρμακευτικής ήταν από την αρχή λειτουργίας του Τμήματος πρωτοποριακό, ενσωματώνοντας μαθήματα που σχετίζονται με τον ασθενή, όπως «Στοιχεία Παθολογίας και Πρώται Βοήθειαι», τα οποία δεν υπήρχαν ακόμα σε κανένα άλλο Τμήμα Φαρμακευτικής της χώρας.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με το Τμήμα να διδάσκει, εκτός από τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες, πλήθος αντικειμένων που στο άμεσο μέλλον θα είναι στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών και άλλων επιστημόνων υγείας, ετοιμάζοντας τους απόφοιτούς του ώστε να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αυτό αναδείχτηκε τόσο από τις παρεμβάσεις μελών ΔΕΠ και αποφοίτων του Τμήματος, όσο και από τα σχόλια των εκπροσώπων των φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Επιπλέον, το Τμήμα δραστηριοποιείται ενεργά σε τομείς αιχμής που σχετίζονται με τις φαρμακευτικές επιστήμες, όπως φαρμακευτική χημεία, φαρμακογνωσία, φαρμακευτική τεχνολογία, φυσικοφαρμακευτική, φαρμακευτική ανάλυση, φαρμακολογία και μοριακή φαρμακολογία, εθνοφαρμακολογία, τοξικολογία, δομική βιολογία και βιοπληροφορική, φαρμακευτική βιοτεχνολογία, κοσμητολογία, βιοφαρμακευτική και φαρμακοκινητική, φαρμακογονιδιωματική και φαρμακοοικονομία.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση των συμμετεχόντων στους εργαστηριακούς και ερευνητικούς χώρους του Τμήματος όπως και απονομή του βραβείου αριστείας «Παύλος Κορδοπάτης» στην Σπυριδούλα Μπαρμπούτση, η οποία ήταν η πρώτη σε βαθμολογία απόφοιτος του Τμήματος το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, με βαθμό 9,11. Το βραβείο απονέμεται ετησίως και είναι μία ευγενική προσφορά του Γεώργιου Κορδοπάτη, αδελφού του εκλιπόντος Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Τμήματος, όπου ακούστηκαν απόψεις από διακεκριμένους αποφοίτους φαρμακοποιούς από όλους τους επαγγελματικούς χώρους.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιος Αγγελόπουλο, ο αναπληρωτής Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Νίκος Καραμάνος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος έδωσε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αριστείδης Μπαλτάς, ο Πέτρος Παπαθανασίου και η Μαρίνα Τσάρα ως μέλη του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, στελέχη και εργαζόμενοι φαρμακευτικών εταιρειών που είναι απόφοιτοι του Τμήματος, μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων της χώρας και διεθνώς που είναι προ- ή μεταπτυχιακοί απόφοιτοι του Τμήματος, φαρμακοποιοί-απόφοιτοι του Τμήματος, καθώς και προ- και μεταπτυχιακοί φοιτητές και συνεργάτες του Τμήματος Φαρμακευτικής.


ΠΗΓΗ: pelop.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στις 25 και 26 Μαΐου 2024 από την Aristotle Team of Pharmacy
«Παράγουμε διαρκώς αξία για τους συνεργάτες μας», αναφέρει η εταιρεία






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη