Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Θα πληρώνονται για να εγγράψουν στον προσωπικό γιατρό τους πολίτες
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή
Faran: Επεκτείνεται στην καρδιολογία με πέντε κλασικά και δοκιμασμένα προϊόντα
Η συμφωνία προβλέπει την αποκλειστική διάθεσή τους
Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

TIME: Οι 10 κορυφαίες ιατρικές ανακαλύψεις του 2007

4/1/2008
Φάρμακα, πρακτικές και έρευνες με το μεγαλύτερο αντίκτυπο τη χρονιά που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τα 10 σημαντικότερα γεγονότα στο χώρο της ιατρικής σύμφωνα με το περιοδικό TIME:

1. Η περιτομή προστατεύει από τον ιό ΗΙV

2. Νέα εξέταση για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

3. Πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

4. Φάρμακο που συμβάλλει στην απώλεια βάρους

5. Νέα γονίδια για το διαβήτη

6. Χάπι που εξαλείφει τον έμμηνο κύκλο

7. Ανακούφιση από την ινομυαλγία

8. Εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο

9. Νέα πηγή εμβρυϊκών κυττάρων

10. Πλεονεκτήματα της βιταμίνης D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, οι συντάκτες του περιοδικού TIME επιχείρησαν μια αξιολόγηση των σημαντικότερων γεγονότων στο χώρο της ιατρικής, αναδεικνύοντας 10 από αυτά:


1. Η περιτομή προστατεύει από τον ιό ΗΙV


Στις αρχές του 2007 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα δύο ερευνών στο περιοδικό Lancet στις οποίες συμμετείχαν 7.780 άνδρες από την Ουγκάντα και την Κένυα. Σύμφωνα με αυτές, οι άνδρες που είχαν κάνει περιτομή εμφάνιζαν κατά 51% μικρότερο κίνδυνο να κολλήσουν HIV μετά από σεξουαλική επαφή με γυναίκες, συγκριτικά με όσους δεν είχαν κάνει περιτομή. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμη εάν η περιτομή στους άνδρες μπορεί να προστατεύσει και τις γυναίκες συντρόφους τους.

2. Νέα εξέταση για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Η πρώτη μοριακή εξέταση για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πλέον οι χειρουργοί διαθέτουν μια πιο γρήγορη μέθοδο για να εκτιμήσουν εάν ο καρκίνος στο μαστό έχει εξαπλωθεί.
Σήμερα, για να επιβεβαιωθεί η μετάσταση του καρκίνου, απαιτούνται διεξοδικές εργαστηριακές εξετάσεις, που χρειάζονται περίπου δυο μέρες για να δώσουν αποτελέσματα, κρατώντας έτσι σε αναμονή τις γυναίκες για ένα πιθανό δεύτερο χειρουργείο. Με τη νέα εξέταση δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να υπολογίσουν με ακρίβεια την πιθανότητα μεταστάσεων ήδη από το πρώτο χειρουργείο.

3. Πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

Παρ’ όλο που το 2007 η απειλή για πανδημία γρίπης των πτηνών ήταν λιγότερο τρομακτική και μόνο ένας μικρός αριθμός από τα μέχρι στιγμής θύματα σχετίζονται με τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ειδικοί φοβούνται ότι είναι ζήτημα χρόνου ο ιός να μεταλλαχθεί σε μια μορφή που θα μπορεί εύκολα να μεταδίδεται, προκαλώντας παγκόσμιο ξέσπασμα. Έτσι, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο για ανθρώπους κατά της γρίπης των πτηνών, που είναι κατασκευασμένο από ένα ανθρώπινο στέλεχος του ιού.

4. Φάρμακο που συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Οι υπέρβαροι ενήλικοι έχουν ένα ακόμη όπλο κατά του πάχους. Πρόκειται για το Alli, το πρώτο φάρμακο για την απώλεια βάρους που χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και εγκρίθηκε από το FDA.
Το νέο φάρμακο παρεμβαίνει στη λειτουργία της λιπάσης, ενός ενζύμου που βοηθά το σώμα να διαλύσει και να χωνέψει το λίπος στο φαγητό. Μία δόση του φαρμάκου μετά το γεύμα εμποδίζει κατά 30% τη δυνατότητα του σώματος να απορροφήσει το λίπος.

5. Νέα γονίδια για το διαβήτη

Το 2007 ήταν μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την ανακάλυψη νέων γονιδίων που σχετίζονται με το διαβήτη.
Ομάδες Αμερικανών και Φινλανδών ερευνητών αποκάλυψαν τέσσερις νέες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, μια πάθηση που επηρεάζει περίπου 170 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Έτσι, ο τελικός αριθμός των γονιδίων που έχει βρεθεί ότι συνδέονται με το διαβήτη φθάνει τα δέκα.

6. Χάπι που εξαλείφει τον έμμηνο κύκλο

Ο FDA ενέκρινε ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι, παρόμοιο με το συμβατικό, που εξαλείφει εντελώς τον έμμηνο κύκλο. Το χάπι αυτό όμως έχει πιθανότατα και σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η απρογραμμάτιστη εμμηνόρροια, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της χρήσης του.

7. Ανακούφιση από την ινομυαλγία

Η έγκριση ενός νέου φαρμάκου από το FDA με την εμπορική ονομασία Lyrica στοχεύει στη θεραπεία της ινομυαλγίας, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από χρόνια κόπωση, ακαμψία και μυϊκό πόνο, συμπτώματα τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα συνηθισμένα παυσίπονα.

8. Εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο

Ο καρκίνος του πνεύμονα, που αποτελεί την πρώτη καρκινική αιτία θανάτου στην Αμερική, τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται όταν βρίσκεται σε προχωρημένο και δύσκολα θεραπεύσιμο στάδιο. Μια νέα αιματολογική εξέταση όμως, που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που εμφανίζεται σε όλα τα στάδια του καρκίνου του πνεύμονα, θα συμβάλει στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα νωρίτερα, σε στάδιο που μπορεί πιο εύκολα να θεραπευτεί.

9. Νέα πηγή εμβρυϊκών κυττάρων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αμνιακό υγρό αποτελεί πιθανότατα μια ακόμη νέα πηγή εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, καθώς μπορούν να εντοπιστούν σ’ αυτό βλαστοκύτταρα με δυνατότητα διαφοροποίησης σε πάνω από 220 εξειδικευμένους κυτταρικούς τύπους.

10. Πλεονεκτήματα της βιταμίνης D

Οι ερευνητές εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι η «βιταμίνη του ήλιου» ενισχύει την αντοχή των οστών με το να ωθεί το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών που δημοσιεύθηκαν το 2007 δείχνουν ότι η βιταμίνη D παρέχει ακόμη περισσότερα οφέλη αφού προλαμβάνει την εκδήλωση διαβήτη, τις παθήσεις των ούλων, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και, ενδεχομένως, τον καρκίνο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Της νέας ελληνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής με branded και κλινικά μελετημένα συστατικά


Σχετικά άρθρα

Έρευνα για τη μακροχρόνια καθημερινή λήψη παρακεταμόλης
Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
Ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με 4η δόση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60
Σύμφωνα με την ΕΠΕ, η μάσκα θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε όλα τα μεταφορικά μέσα
Έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων
Ενώ ο ΕΜΑ ξεκινά την αξιολόγηση του Imvanex
Covid-19: Μεγαλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον προσφέρει η υβριδική ανοσία
Ο εμβολιασμός ενισχύει σημαντικά την ανοσία σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσήσει