Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα 40 Καλύτερα Πανεπιστήμια Παγκοσμίως στην Ποιοτική Εκπαίδευση
Μοιράζεται την πρώτη θέση σε Κύπρο και Ελλάδα για τη συνολική κοινωνική και οικονομική συνεισφορά του, σύμφωνα με την κατάταξη THE Impact Rankings 2022
Νέο αντιδιαβητικό φάρμακο από την Eli Lilly
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και το σωματικό βάρος
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων

Τι ζήτησε ο Β. Κικίλιας από τους φαρμακοποιούς

9/7/2021 4:39:11 μμ
Γενόσημα, ΦΥΚ, πληρωμές, ελλείψεις στο επίκεντρο της συνάντησης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σειρά από ζητούμενα που αφορούν την οντότητα του φαρμακείου (θεσμικά, επιστημονικά, πρακτικά) τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΠΦΣ με την ηγεσία του υπ. Υγείας. Αν και υπήρξε ξεκάθαρη θέση από τον Β. Κικίλια για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο φαρμακοποιός στην περίοδο της πανδημίας αλλά και το πώς θα επιταχυνθούν οι δράσεις του γύρω από την ΠΦΥ, ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτή η συνάντηση ήταν μόνο η αρχή και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και πολλές άλλες για να πάρουν σάρκα και οστά τα όσα έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily έγινε ειδικότερη συζήτηση για:
  • Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο 68% του συνόλου των φαρμάκων. Ο υπ. Υγείας ζήτησε τη συμμετοχή των φαρμακοποιών σε αυτό το εγχείρημα, αν και δεν υπάρχουν τα αναγκαία «όπλα» για να προχωρήσει κάτι τέτοιο από πλευράς φαρμακοποιών.
  • Όσον αφορά τη διάθεση των ΦΥΚ και τη διακίνησή τους με ποσοστό κέρδους για τον φαρμακοποιό, σε αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα η ασφαλιστική τιμή.
  • Για τη σταθερή λιανική τιμή των ΜΗΣΥΦΑ δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από την πολιτική ηγεσία.
  • Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πολιτική που ακολουθούν αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες διάθεσης φαρμάκων με ληγμένες πατέντες.
  • Να υπάρχουν έγκαιρες πληρωμές των φαρμακείων.
  • Να ολοκληρωθεί, που δεν έχει γίνει ακόμη, η on line διασύνδεση του ΕΟΦ-φαρμακείων ώστε να γίνονται γνωστές οι ελλείψεις σκευασμάτων.
Σε μια πρώτη του δήλωση ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας, Θ. Κουτσούκης δήλωσε στο f.daily: 
«Βλέπω μια ειλικρινή στάση από το υπ. Υγείας προσέγγισης των προβλημάτων μας από τη μια πλευρά. Από την άλλη όμως δεν είναι ακόμη κατανοητά τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ δεν έχουμε καταλήξει και στο μελλοντικό ρόλο των φαρμακείων και την αποδεδειγμένη προσφορά τους στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά παρόλα αυτά τέτοιου τύπου συναντήσεις είναι απαραίτητες καθώς αλληλοεπιδρούμε».

Από την πλευρά του ο ΠΦΣ διευκρινίζει πως: «Θα προχωρήσουμε μαζί για να λύσουμε τα θεσμικά θέματα». Αυτή ήταν η διαβεβαίωση του Β. Κικίλια τη στιγμή που ο Α. Βαλτάς του παρέδωσε Υπόμνημα Θέσεων και Προτάσεων, για την εύρυθμη, ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των φαρμακείων επισημαίνοντας πως «αν η πολιτεία δεν επιλύσει τα θεσμικά θέματα θα έχουμε πρόβλημα βιωσιμότητας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ειδικά μέτρα διαχείρισης λαμβάνουν τα φαρμακεία, οι εταιρείες και ο FDA στις ΗΠΑ
Για να συνδιαμορφώσουν τις λύσεις στις ψηφιακές ανάγκες τους


Σχετικά άρθρα

IQVIA Weekly Data: Οι πωλήσεις των φαρμακείων λιανικής
Από 18 Απριλίου έως 1η Μαΐου
ΠΦΣ: Ψηφίστηκε ο τακτικός έλεγχος συνταγών και το clawback των ιατροτεχνολογικών
Στο νόμο 4931/2022 ορίζεται η έναρξη ισχύος των νέων μέτρων
15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο
Αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες