Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το αντιγριπικό εμβόλιο

5/10/2015 1:46:20 μμ
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν, αντενδείξεις και συστάσεις διατροφής, επαναληπτικές δόσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ξεκινάει και πάλι η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού, με τα αντιγριπικά εμβόλια να βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία. Κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, δηλαδή λίγο πριν από την περίοδο έξαρσης της γρίπης που ξεκινάει τον Ιανουάριο και κορυφώνεται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο γενικά απευθύνεται σε όλους, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, για τους οποίους θεωρείται υποχρεωτικό και αναγκαίο να εμβολιαστούν.

Οι λεγόμενες «ομάδες υψηλού κινδύνου» είναι:

  • Ατομα 60 ετών και άνω
  • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν κάποιο από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες: καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη (ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα), άσθμα και λοιπές πνευμονοπάθειες, ανοσοκαταστολή (είτε κληρονομική είτε επίκτητη λόγω ασθένειας ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο και λοιπές αιμοσφαιρινοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, π.χ. ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
  • Έγκυες γυναίκες β και γ τριμήνου
  • Παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη
  • Φροντιστές παιδιών <6 μηνών ή ατόμων με υποκείμενο νόσημα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  • Οι λεγόμενοι «κλειστοί πληθυσμοί», στους οποίος περιλαμβάνονται το προσωπικό γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.

Παρενέργειες - Αντενδείξεις

Σύμφωνα με το φαρμακοποιό Βασίλη Μπιρλιράκη, το αντιγριπικό εμβόλιο αντενδείκνυται σε όσους είναι αλλεργικοί στο δραστικό συστατικό και σε όσους έχουν αλλεργία αναφυλακτικού τύπου στο αυγό, καθώς τα εμβόλια συνήθως παρασκευάζονται μέσω της καλλιέργειας ιών σε αυγά κότας (η αλλεργία μη αναφυλακτικού τύπου στο αυγό δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβόλιο).


Οι τυχόν συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες και παροδικές, καθώς υποχωρούν σε 1-2 ημέρες χωρίς θεραπεία.

Σύσταση ειδικής διατροφής

Όπως σημειώνει ο κ. Μπιρλιράκης, η σύσταση ειδικής διατροφής, π.χ. αποφυγή αυγού, ψαριού, σοκολάτας για 2 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση και δεν πρέπει να γίνεται από τους φαρμακοποιούς και γιατρούς.

Επαναληπτική δόση

Σύμφωνα με τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη και το clinicalpharmacist.gr, οι 2 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου απαιτούνται μόνο σε παιδιά κάτω των 9 ετών που είτε εμβολιάζονται για πρώτη φορά, είτε έχουν κάνει λιγότερες από δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου τα τελευταία 4 χρόνια. Αντίθετα, στους ενήλικες δεν συστήνεται η επαναληπτική δόση του αντιγριπικού εμβολίου για καμία υποομάδα του πληθυσμού. (δείτε εδώ περισσότερα για το θέμα).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"