Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τι μας προσφέρει η ολόσωμη κρυοθεραπεία;

8/3/2017 12:43:11 μμ
Η άποψη του FDA είναι «τίποτα»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ολόσωμη κρυοθεραπεία προτείνεται τον τελευταίο καιρό από κέντρα ευεξίας και spa για την αντιμετώπιση καταστάσεων υγείας. Υπόσχονται την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, κάθε είδους φλεγμονών και της ημικρανίας έως και τη θεραπεία πολλών αυτοάνοσων παθήσεων, της νόσου Αλτσχάιμερ, της ινομυαλγίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ακόμα και της σκλήρυνσης κατά πλάκας…

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία λειτουργεί συνήθως με υγρό άζωτο που αεροποιείται. Ο ενδιαφερόμενος κλείνεται όρθιος σε ένα χώρο σαν σωλήνα και εκτίθεται για 2-3 λεπτά σε ατμούς που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος σε εξαιρετικά χαμηλούς βαθμούς (αναφέρονται από -1 έως -128°C).

Η άποψη του FDA

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο ότι η εν λόγω μέθοδος παρέχει οφέλη στην υγεία, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

«Βάσει των ισχυρισμών που συνοδεύουν την προώθηση της μεθόδου, οι καταναλωτές μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν ότι η ολόσωμη κρυοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από τον FDA ως ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία ιατρικών προβλημάτων», ανέφερε ο δρ AronYustein, αξιωματούχος από το Κέντρο Συσκευών & Ακτινολογικής Υγείας του οργανισμού σε ανακοίνωση του FDA. «Αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, επειδή υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, επανεξετάσαμε επισήμως την ιατρική βιβλιογραφία που είναι διαθέσιμη για το θέμα και βρήκαμε ελάχιστα δεδομένα που να αφορούν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα της μεθόδου για την αντιμετώπιση των παθήσεων για τις οποίες προωθείται».

Ενδεχόμενοι κίνδυνοι της κρυοθεραπείας

Ο FDA βρήκε ενδείξεις ότι η μέθοδος ενέχει κινδύνους, όπως κρυοπαγήματα, εγκαύματα εκ ψύχους και τραυματισμούς των ματιών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένας άλλος δυνητικός κίνδυνος είναι η ασφυξία, ιδίως όταν χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, καθώς οι ατμοί υγρού αζώτου σε ένα κλειστό δωμάτιο, ελαττώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου στον εισπνεόμενο αέρα.

Ο Οργανισμός ανησυχεί επίσης ότι κάποιοι ασθενείς που θα αποφασίσουν να υποβληθούν σε ολόσωμη κρυοθεραπεία, μπορεί να την επιλέξουν αντί για τις μεθόδους που αποδεδειγμένα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αφήνοντας έτσι να εξελιχθεί ανεμπόδιστα το πρόβλημα της υγείας τους.


Για όλους αυτούς τους λόγους, ο FDA συνιστά σε όποιον σκέφτεται να υποβληθεί σε ολόσωμη κρυοθεραπεία για ιατρικούς λόγους, να συζητήσει πρώτα το θέμα με το γιατρό του.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδεικνύοντας τον επιστημονικό του ρόλο και τη συμβολή του στη βελτίωση της υγείας
Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους