Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Τι κάνουμε με τα φάρμακα που λήγουν ή περισσεύουν;

9/11/2017 1:45:28 μμ
Χιλιάδες φάρμακα ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χιλιάδες φάρμακα ετησίως καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ελλάδα, μετά τη χρήση ή τη λήξη τους, σύμφωνα με έρευνα των Φαρμακοποιών του Κόσμου και της GIVMED που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Παρά το γεγονός ότι 71 Κοινωνικά Φαρμακεία λειτουργούν σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ένδειξη της κοινωνικής ανάγκης που καλύπτουν, η εσωστρέφεια που τα χαρακτηρίζει αλλά και η άγνοια των πολιτών για τη δυνατότητα δωρεάς των φαρμάκωνπου δεν χρειάζονται ή για το τι να κάνουν με τις συσκευασίες που έληξαν, οδηγεί στο παραπάνω αποτέλεσμα.


Η έρευνα έγινε πανελλαδικά, σε δείγμα 1.310 ενηλίκων πολιτών, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Σύμφωνα με τα πορίσματά της, το 40% των ερωτηθέντων επέστρεψε στο φαρμακείο τα ληγμένα φάρμακά του, ενώ το 37% τα πέταξε στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια.

Πράσινοι κάδοι στα φαρμακεία και δωρεές φαρμάκων

Ανησυχητικό είναι το συμπέρασμα πως μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν γνωρίζει τους σωστούς τρόπους διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της Δημόσιας Υγείας: Το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε άγνοια για τη χρήση των πράσινων κάδων στα φαρμακεία. Από τους υπόλοιπους, το 25% γνώριζε πως είναι για τα ληγμένα φάρμακα και το 7% θεωρούσε ότι είναι σημείο συλλογής των μη ληγμένων σκευασμάτων.


Όσο για τη δωρεά φαρμάκων, μόνο το 28% του δείγματος είχε δωρίσει φάρμακα τον τελευταίο χρόνο, καθώς το 68% ανέφερε ότι δεν είχε περισσευούμενα σκευάσματα προς δωρεά και το 49% ότι δεν γνώριζε πού να τα δωρίσει.

 

Το μικρό ποσοστό των πολιτών πάντως που είχε δωρίσει φάρμακα, στο 44% των περιπτώσεων τα είχε προσφέρει σε κοινωνικά φαρμακεία, αφού το 77% αυτών είχε θετική άποψη για αυτά. Προβληματικό είναι ωστόσο το εύρημα ότι 43% είχε δωρίσει ληγμένα φάρμακα, αναδεικνύοντας την έλλειψη σωστής ενημέρωσης του κοινού.


Από τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της έρευνας, ξεχωρίζουμε ότι το 93% των ερωτηθέντων έκανε σωστή φύλαξη των φαρμάκων του στο σπίτι και το 53% γνώριζε πολύ καλά τι φάρμακα διέθετε.


Επίσης, σύμφωνα με το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη διαχείριση φαρμάκων σε 23 κοινωνικά φαρμακεία, φαίνεται πως οι κοινωνικοί αυτοί φορείς, κατά 78%, καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, παρά τις δυσκολίες, αλλά μόνο το 20% μπορεί να καλύψει κάποια επείγουσα φαρμακευτική ανάγκη.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία
Πόλος έλξης για τις εταιρείες πληροφορικής


Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution