Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι ισχύει για τη διάθεση των τεστ του καρκίνου του παχέος εντέρου

2/4/2024 11:43:11 μμ
Το προληπτικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία απαντά το υπ. Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Viral έγινε η είδηση για τη δωρεάν διάθεση τεστ ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω των φαρμακείων από τον Ιούνιο σε ηλικίες 50-70 ετών. Καθώς δεν είχε προηγηθεί επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο στον ΠΦΣ ή άλλους εμπλεκόμενους φορείς, πολίτες θεώρησαν ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. 


Πάντως πηγές του f.daily από το υπ. Υγείας επιβεβαιώνουν την είδηση, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αναμένονται το επόμενο 2μηνο οι σχετικές ΚΥΑ για το πώς οι πολίτες άνω των 50 ετών θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την προληπτική δράση. Το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες από την αν. υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και σε αυτό θα έχουν ενεργή συμμετοχή τα φαρμακεία της κοινότητας. 


Είναι γεγονός ότι η Ειρ. Αγαπηδάκη έχει αναφερθεί σε αυτό το πρόγραμμα και στο ρόλο που μπορούν να έχουν οι φαρμακοποιοί στην πρόληψη της νόσου, ωστόσο μια τέτοια διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένο και λεπτομερή σχεδιασμό. 


Σύμφωνα με όσα είπε στο f.daily ο Γ.Γ. του ΠΦΣ Μ. Κατσαράκης, δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το θέμα, εκτός από την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΠΦΣ για τις διαδικασίες και τα οφέλη για τους ασθενείς. 


Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του f.daily, καμία επίσημη πρόταση δεν έχει γίνει ούτε στην DyonMed που κυκλοφορεί ίσως το μόνο εγκεκριμένο αυτοδιαγνωστικό τεστ στην αγορά αλλά ούτε στον Πανελλήνιο Σύλλογο για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ο οποίος προγραμματίζει προληπτικές δράσεις για τη νόσο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Το lixisenatide της Sanofi φάνηκε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου


Σχετικά άρθρα

Χρηματοκιβώτια με χρονοδιακόπτη: Αποτελούν λύση για τις κλοπές στα φαρμακεία;
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά
Υπο-εξυπηρετούμενοι ασθενείς στο φαρμακείο
Πώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά
ΠΦΣ: Συγκεντρώνει στοιχεία για ανεξόφλητες υποβολές φαρμακοποιών
Από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας
Φ.Σ. Πειραιά: Προσφορά από την Epsilon Net για πρόγραμμα ψηφιακής κάρτας
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced