Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για τα προβιοτικά

27/3/2019 4:39:48 μμ
Και ο ρόλος τους στη μικροβιακή χλωρίδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Η ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έχει ζωτική σημασία για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης, την αντίσταση σε χρόνια νοσήματα και το σωστό μεταβολισμό χορηγούμενων φαρμάκων. Οι ενδείξεις που συνδέουν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου σε ανθρώπους και ζώα με πληθώρα νοσημάτων, από τις αυτοάνοσες καταστάσεις έως τους καρκίνους και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, είναι συγκλονιστικές.


Ακόμη και στην περίπτωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της ανταπόκρισης σε χορηγούμενα φάρμακα, τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Ενώ πριν υποθέταμε ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε άλλους ασθενείς ή σε πλημμελή μέτρα καθαριότητας, τελικά φάνηκε πως πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. Η βιοδιαθεσιμότητα και η αποτελεσματικότητα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου ή του διαβήτη επηρεάζονται επίσης από τη μικροβιακή χλωρίδα. Σε αυτές τις έρευνες βασίστηκε η βιομηχανία των προβιοτικών που αναπτύχθηκε ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι οι αναλογίες και οι ακριβείς αλληλεπιδράσεις των συστατικών της μικροβιακής χλωρίδας είναι άγνωστες.


Επίσης, σε έρευνες που μελετήθηκε η επίδραση των κυκλοφορούντων σκευασμάτων ή εμπλουτισμένων τροφίμων στην υγεία, τα αποτελέσματα υπήρξαν αντικρουόμενα και καθόλου εντυπωσιακά. Έτσι λοιπόν δεν είναι τόσο απλό να ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να τροποποιήσουμε τη μκροβιακή χλωρίδα για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα μέσω των υπαρχόντων φαρμάκων και προβιοτικών.

ΠΗΓΗ: ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, τεύχος # 172

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρονών παρουσίας και συνολικής προσφοράς






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της