Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τι θα ζητήσει η τρόικα από το υπουργείο Υγείας;

2/7/2012
Βασικός της στόχος της τρόικας, για άλλη μια φορά, είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, έστω κι αν αποτελεί μόνο το 12-15% της συνολικής δαπάνης για την Υγεία. Τι θα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά και τον πρώτο έλεγχο του τεχνικού τιμ που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεσκόνιζε τα στοιχεία της Υγείας;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Οι εκλογές πέρασαν, κυβέρνηση σχηματίστηκε και ήρθε πάλι η ώρα να αρχίσουν οι πιέσεις από την τρόικα για μειώσεις στα κονδύλια της Υγείας. Βασικός της στόχος για άλλη μια φορά να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, έστω κι αν αποτελεί μόνο το 12 με 15% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Τι θα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά και τον πρώτο έλεγχο της «μικρής τρόικας» του τεχνικού τιμ δηλαδή που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεσκόνιζε τα στοιχεία της Υγείας;


Οι «τροϊκανοί» έρχονται και πάλι με άγριες διαθέσεις παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους πολίτες ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και μάλιστα επιτυχημένη. Οι στόχοι των δανειστών μας είναι δεδομένοι και όπως φαίνεται ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν. Και η γεύση που πήραν πρόσφατα οι Έλληνες ασθενείς με τις ελλείψεις φαρμάκων ήταν μόνο η αρχή.


Άλλωστε η τρόικα επιχειρεί να φέρει την απόλυτη ανατροπή στην ελληνική Υγεία, προωθώντας το σύστημα της συνταγογράφησης με βάσει τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα. Τι σημαίνει αυτό; Όλες οι συνταγές που θα φεύγουν από τους γιατρούς θα πρέπει να αναφέρουν μόνο τη δραστική ουσία και στο τέλος την επιλογή του πιο φθηνού φαρμάκου θα κάνει ο φαρμακοποιός.


Αν ο ασθενής επιλέγει να πάρει ένα άλλο πιο ακριβό, το οποίο ενδεχομένως να γνωρίζει, θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τσέπη του. Βέβαια με τον τρόπο αυτό θα προωθηθούν τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα (τα περισσότερα ελληνικά), αλλά οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους, αν τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν τη θεραπεία που άρχισαν και γνωρίζουν καλύτερα.


Εκτός αυτού όμως το «παιχνίδι» θα αλλάξει κατά πολύ. Και αυτό επειδή ξένες εταιρείες που έχουν μικρό κόστος παραγωγής θα μπορούν να εισάγουν τα φάρμακά τους σε πολύ χαμηλές τιμές, βάζοντας έτσι ανταγωνιστική «τρικλοποδιά» σε ελληνικές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.


Παράλληλα η «παρτίδα» θα περάσει πια στα χέρια των φαρμακοποιών και όχι των γιατρών δεδομένου ότι θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο και τα περισσότερα αντίγραφα έχουν περίπου την ίδια τιμή. Άγνωστο παραμένει αν θα μειωθεί έτσι η φαρμακευτική δαπάνη ή αν απλά οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα που γνώριζαν.


Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει για τους τροϊκανούς και ειδικά για τον επικεφαλής του φαρμάκου, σκληρό διαπραγματευτή, Τζουζέπε Καρόνε. Είναι ο ίδιος που πιέζει εδώ και καιρό τους Έλληνες υπουργούς Υγείας να αυξήσουν τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκου για τους Έλληνες ασθενείς επειδή «έτσι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Βέβαια στη υπόλοιπη Ευρώπη μάλλον οι συντάξεις δεν κυμαίνονται στα 400 ευρώ…


Αν τώρα η νέα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ελάχιστα γνωρίζει για την υγεία, κατορθώσει να αλλάξει την άποψη των τροϊκανών, παραμένει αμφίβολο… Άλλωστε το θέμα της δαπάνης των φαρμάκων είναι ένας γρίφος που ελάχιστοι μπορούν να τον λύσουν.


Η τρόικα επιμένει να μην ξεφύγει η δαπάνη από τα 2,88 δις ευρώ το χρόνο όταν πέρυσι άγγιξε τα 4,1 δις. Ωστόσο τα 2,88 δις ευρώ που ζητά η τρόικα ως ανώτατο ποσό, παραμένει άγνωστο αν είναι μαζί με το ΦΠΑ ή όχι. Παρά τις λογιστικές αλχημείες το ποσό ξεφεύγει και μαζί του ξεφεύγουν και οι άγριες διαθέσεις του τροϊκανού Πολ Τόμσεν και της παρέας του που καταφθάνουν στην Αθήνα.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr (2/7/2012)



Εν αναμονή της Τρόικας στο υπουργείο Υγείας


Φάρμακα, ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία: αυτά αποτελούν το τρίπτυχο των… SOS θεμάτων της Υγείας τα οποία μελετά ενδελεχώς την τελευταία εβδομάδα ο υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εν όψει της άφιξης της τρόικας που αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.


Μάλιστα, η εγκατάστασή του στον 2ο όροφο του κτιρίου επί της Αριστοτέλους συνέπεσε με την τακτική, προγραμματισμένη επίσκεψη των κατώτερων αξιωματούχων της τρόικας οι οποίοι συγκέντρωναν όλα τα στοιχεία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη χρήση γενοσήμων και τη φαρμακευτική δαπάνη.

Το τεχνικό κλιμάκιο ζήτησε επίσης στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ (ΗΔΙΚΑ) προκειμένου να συντάξει τις εκθέσεις του.

Χαμηλή η επίδοση για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ εντόπισαν αμέσως –όπως ήταν αναμενόμενο- το πρόβλημα στην τήρηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη η οποία υπερβαίνει σταθερά το ορισθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να ενημερωθεί για τις μνημονιακές υποχρεώσεις στον χώρο της υγείας. Την ίδια στιγμή ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με πιεστικά αιτήματα για την επανεξέταση κάποιων περιπτώσεων που είχαν ρυθμιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο και για τις οποίες εκπνέει το χρονικό περιθώριο της έναρξης εφαρμογής τους.

Πρόκριμα η εφαρμογή του πρόστιμου για τις χειρόγραφες συνταγές

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άφιξη της τρόικας συμπίπτει με την έναρξη της ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι για κάθε χειρόγραφη συνταγή που θα εκδίδει γιατρός θα πληρώνει πρόστιμο 1 ευρώ –ήταν μια απόφαση του Λοβέρδου, η οποία στόχευε στο να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την έκδοση χειρόγραφων συνταγών και να κατευθύνει το ιατρικό σώμα στο σύστημα της e- συνταγογράφησης. Μάλιστα, η ημερομηνία εφαρμογής της ήταν η 1η Ιουνίου αλλά ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας την μετέθεσε χρονικά για έναν μήνα.

Όπως όμως πληροφορείται το protothema.gr, οι εκπρόσωποι των ιατρών θέτουν πιεστικά αυτό το ζήτημα στον κ. Λυκουρέντζο, θεωρώντας μάλιστα ως πρώτο δείγμα γραφής της συνεργασίας που θα έχουν με την νέα ηγεσία την ανάκληση της περίφημης απόφασης για το πρόστιμο του 1 ευρώ της χειρόγραφης συνταγής.

ΕΟΠΥΥ και συγχωνεύσεις στο κόκκινο

Εκτός από το φάρμακο, στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν στο επίκεντρο των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τον τελευταίο μήνα οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του. Μπορεί αυτή την εβδομάδα να ομαλοποιήθηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά είναι κοινό μυστικό ότι δεν θα αργήσει πάλι η επόμενη φορά που ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. ΓιΆ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου έσπευσε εν όψει της ερχόμενης εβδομάδας και της υποδοχής των εκπροσώπων της τρόικας να προτείνει την αύξηση τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική περίθαλψη.

Χαμηλές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, η οποία έχει παραμείνει στα χαρτιά. Οι συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ, με μείωση κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων δεν έχουν σημειώσει πρόοδο – γιΆ αυτό και στην αναγνωριστική συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η ηγεσία του υπουργείου με τους διοικητές του ΕΣΥ ζητήθηκε επιτακτικά από τους αξιωματούχους του ΕΣΥ να προχωρήσουν άμεσα σε ό,τι έχει οριστεί υπογράφοντας τις απαιτούμενες αποφάσεις.


Πηγή: http://www.protothema.gr (30/6/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο