Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Την Παρασκευή αναμένεται το νέο δελτίο τιμών με καινοτόμα φάρμακα

1/8/2013 8:02:22 πμ
Συνεδρίασε η Επιτροπή Τιμών με σκοπό την έκδοση νέου δελτίου τιμών στο οποίο θα περιέχονται και περί τα 100 νέα καινοτόμα φάρμακα, εξετάζοντας και τις παρατηρήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις τιμές που δόθηκαν στα 750 περίπου νέα γενόσημα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δελτίο Τιμών δεν αναμένεται να έχουμε νωρίτερα από την Παρασκευή και αφού έχει προηγηθεί την Πέμπτη νέα συνεδρίαση της Επιτροπής.

 

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα η ισχύς του νέου δελτίου να μη τεθεί πριν από το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται και η συνολική εξέταση της φαρμακευτικής πολιτικής σε συνεργασία με φορείς και τρόικα. Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης.

 

Σημειώνεται ακόμη πως τα περίπου 100 νέα σκευάσματα θα πάρουν τιμή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα ενταχθούν όλα και στη θετική λίστα. Η αποζημίωση από τα ταμεία και δη τον ΕΟΠΥΥ θα αφορά φυσικά τα ΦΥΚ, ορφανά κλπ., αλλά όχι το σύνολο.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης Πρωτοτύπων-Καινοτόμων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων, η οποία εξέτασε τις αιτήσεις για την κυκλοφορία 538 νέων σκευασμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι και τα 538 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να τιμολογηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να προσδιοριστεί έως το τέλος του 2013, ώστε να ενσωματωθούν στα προσεχή Δελτία Τιμών.

 

Η σταδιακή τιμολόγηση των παραπάνω σκευασμάτων εξαρτάται αποκλειστικά από την πρακτική και αντικειμενική δυνατότητα τιμολόγησης του αρμοδίου τμήματος του ΕΟΦ, το οποίο μέσω της κ. Μαρίας Σκουρολιάκου, δήλωσε ότι στο υπό έκδοση Δελτίο Τιμών μπορούν να τιμολογηθούν μόνο 80 έως 100 από τα 538 νέα φάρμακα.

 

Στα παραπάνω σκευάσματα περιλαμβάνονται διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες (ακτινεοπλασματικά, βιολογικοί παράγοντες, εμβόλια, αντιβιοτικά, καρδιολογικά, ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κ.ά.), τα οποία σύμφωνα με την πρόταση του ΕΟΦ και βάσει των τεσσάρων κριτηρίων προτεραιότητας τιμολόγησης της Υ.Α. ΔΥΓ3/57066/11.6.2013 χαρακτηρίζονται ως:

 

· επιταχυνόμενης διαδικασίας έγκρισης από τον EMA/FDA

· «ορφανά»

· έκτακτης εισαγωγής από τον ΕΟΦ/ΙΦΕΤ

· φάρμακα τα οποία με την είσοδό τους μπορεί να μειώσουν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: healthview.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη θεραπεία της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή