Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

Την οικονομική υποστήριξη των απομακρυσμένων φαρμακείων ζητά η PGEU

5/7/2022 3:25:04 πμ
Προτείνει δημοσιονομικά και οικονομικά κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) ζητά την οικονομική υποστήριξη των φαρμακείων που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές και καλεί τις χώρες της Ευρώπης να αξιοποιήσουν το δίκτυο των κοινοτικών φαρμακείων για τη βελτίωση της υγείας και για την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες ΠΦΥ.

Όπως επισημαίνει η Ένωση σε σχετικό position paper, το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε απομακρυσμένες/αγροτικές περιοχές, όπου η πλειονότητα των ανθρώπων είναι άνω των 50 ετών και ζουν λιγότερο υγιεινά (υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και παχυσαρκίας) σε σύγκριση με τους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 

Η παροχή φροντίδας υγείας σε αυτά τα μέρη έχει πολλά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την PGEU να τονίζει ότι τα φαρμακεία αυτών των περιοχών είναι απαραίτητο και σημαντικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης, είναι προσβάσιμα και εν μέσω πανδημίας η προσφορά τους ήταν αδιαμφισβήτητη: «Τα κοινοτικά φαρμακεία παρείχαν βασικές φαρμακευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό όλων των τοπικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και συνέβαλαν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Από την άποψη αυτή, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως βασικοί πάροχοι υπηρεσιών ΠΦΥ που συμβάλλουν ουσιαστικά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να αξιοποιούνται ως κοινωνικοί εταίροι για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030». 

Στο πλαίσιο αυτό και επισημαίνοντας ότι αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν εφαρμόσει μέτρα στήριξης για αυτά τα φαρμακεία, η PGEU προτείνει στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κοινοτικά φαρμακεία αμείβονται επαρκώς και με το παραπάνω στις αγροτικές περιοχές μέσω:
  • δημοσιονομικών κινήτρων (μείωση, επιστροφή ή απαλλαγή φορολογικών συντελεστών, μειωμένα clawback), όπως γίνεται σε Εσθονία, Φινλανδία, Ιταλία και Ουγγαρία.
  • οικονομικών κινήτρων (πρόσθετη χρηματοδότηση, ειδικά προγράμματα για οικονομική στήριξη, επίδομα διαμονής για φαρμακεία με χαμηλό κύκλο εργασιών ή που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές), όπως γίνεται σε Κύπρο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σκωτία, Ισπανία και Σουηδία.
Επίσης σημειώνει ότι οι υπηρεσίες των φαρμακείων θα πρέπει να ενσωματωθούν περαιτέρω στα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης των υπερφορτωμένων μονάδων υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η PGEU καταθέτει τις παραπάνω προτάσεις, χαιρετίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει -στη λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο»- ένα μακροπρόθεσμο όραμα για τις απομακρυσμένες από αστικά κέντρα περιοχές, για τις δημογραφικές αλλαγές και για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως ορίζει η ΚΥΑ για την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης
«Δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των ασθενών για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων», αναφέρει η Θ. Καρποδίνη






Σχετικά άρθρα

Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR
Sharon Levy: Τα φαρμακεία οδηγούν τη νέα εποχή της υγείας των καταναλωτών
Ο General Manager Haleon Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μιλά στον Φαρμακευτικό Κόσμο
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Προτείνει πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας
ΠΦΣ: 9,5 χιλιάδες barcode readers προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία με επιδότηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους