Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τεστ Ηπατίτιδας C γίνονται πλέον και στα φαρμακεία της Αγγλίας

4/9/2020 12:33:02 μμ
Νέα υπηρεσία για τους εθισμένους στα ναρκωτικά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα υπηρεσία προσφέρεται από 1/9 στους πελάτες ασθενείς των κοινοτικών φαρμακείων στην Αγγλία: τεστ για την ανίχνευση Ηπατίτιδας C σε άτομα που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών και δεν υπάγονται σε κοινωνικές δομές απεξάρτησης.

Η υπηρεσία, η οποία σχεδιαζόταν να ξεκινήσει τον Απρίλιο 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, αποτελεί μέρος του εθνικού προγράμματος από το NHS England και το NHS Improvement που έχει στόχο την εξάλειψη του ιού της ηπατίτιδας C έως το 2025.

Τα φαρμακεία, που πληρούν τα κριτήρια και συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα αποζημιώνονται 36 λίρες για κάθε τεστ που πραγματοποιούν (το οποίο μπορεί και να αποπληρώνεται μηνιαίως), με την επισήμανση ότι δεν θα αποζημιώνονται τεστ που θα γίνονται σε ασθενείς που ανήκουν σε δομές απεξάρτησης.
Οι ασθενείς που θα βγουν θετικοί θα παραπέμπονται σε εξειδικευμένα κέντρα για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2022. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και εφόσον η υπηρεσία θεωρηθεί επιτυχής, μπορεί να παραταθεί έως το 2022 και 2023.

«Αυτή η καινοτόμα υπηρεσία αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τον κλάδο των φαρμακοποιών να συμμετάσχει σε μια πολύ σημαντική εθνική και παγκόσμια πρωτοβουλία δημόσιας υγείας για την εξάλειψη του ιού της ηπατίτιδας C και των βλαβών που προκαλεί σε τόσα πολλά άτομα στην κοινωνία μας», δήλωσε ο Alastair Buxton, διευθυντής υπηρεσιών NHS στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (PSNC) και πρόσθεσε ότι:
«Όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από HCV είναι άτομα που κάνουν ενέσεις ναρκωτικών και το κοινοτικό φαρμακείο είναι ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης με την καλύτερη πρόσβαση σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων. Η έναρξη αυτής της υπηρεσίας υπογραμμίζει τη σημασία της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας που παρέχεται μέσω του δικτύου των φαρμακείων».


Σημειωτέον είναι ότι σε μια περιοχή της Σκωτίας, το Tayside, το τοπικό NHS δήλωσε τον Ιούλιο του 2020 ότι αποτελεί την πρώτη περιοχή στον κόσμο που εξάλειψε αποτελεσματικά τον ιό. Αυτό επετεύχθη εν μέρει επειδή στόχευσαν κυρίως στα άτομα που έκαναν χρήση ναρκωτικών και όχι σε όσους ήταν παλιοί χρήστες ή είχαν ήδη πρόσβαση σε βοήθεια.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο