Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τεράστια η ανησυχία για ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη

6/3/2020 1:31:31 μμ
Μετά την απόφαση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές φαρμάκων και δραστικών ουσιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ινδία αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές 26 δραστικών ουσιών και των αντίστοιχων φαρμάκων και εγείρονται ανησυχίες ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ελλείψεις φαρμακευτικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο.

Η Ινδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές γενόσημων φαρμάκων παγκοσμίως, που σήμερα –λόγω της επιδημίας του κορονοϊού– δέχεται έντονες πιέσεις από τα κλεισίματα εργοστασίων στην Κίνα, από τα οποία η Ινδία λάμβανε διάφορα συστατικά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ινδικού Συμβουλίου για την Προώθηση Φαρμακευτικών Εξαγωγών (Pharmexcil), Dinesh Dua, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο Reuters, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει «να πανικοβάλλονται», καθώς η ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία εξαρτάται πάρα πολύ από τις ινδικές πρώτες ύλες. «Ελέγχουμε περίπου το 26% των ευρωπαϊκών συνθέσεων φαρμάκων στο χώρο των γενοσήμων», είπε χαρακτηριστικά ο Dua.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές επιβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας και μάλιστα με την εντολή για «άμεση εφαρμογή», προκειμένου να αποτραπεί η εγχώρια έλλειψη αυτών των φαρμάκων. Οι δραστικές ουσίες που επηρεάζονται από το μέτρο είναι:
  • παρακεταμόλη (παυσίπονο - αντιπυρετικό)
  • κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη, νεομυκίνη και χλωραμφενικόλη (αντιβιοτικά)
  • τινιδαζόλη, μετρονιδαζόλη και ορνιδαζόλη (αντιμυκητιασικά)
  • ακυκλοβίρη (αντι-ιικό)
  • προγεστερόνη (ορμόνη)
  • καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το BBC, αυτός ο κατάλογος των φαρμάκων και των συστατικών αντιπροσωπεύει το 10% των ινδικών εξαγωγών στο φαρμακευτικό κλάδο. Όπως εξηγεί άρθρο του pmlive.com, η φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε Κινέζους προμηθευτές συστατικών, καθώς το 70% των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούν για την παραγωγή γενοσήμων προέρχεται από την Κίνα.

Όσο λοιπόν η διακοπή της παραγωγής στην Κίνα συνεχίζεται τόσο υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι περιορισμοί στις εξαγωγές της Ινδίας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό