Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Ταχύτερη απόσυρση για τα επικίνδυνα φάρμακα

14/5/2012
Ο κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν νομίμως και ξαφνικά αποσύρονται, γιατί διαπιστώνεται ότι κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι μικρός. Με δύο εκθέσεις της Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόσυρσης ενός φαρμάκου μόλις υπάρξουν σαφείς υπόνοιες πως είναι επικίνδυνο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ο κατάλογος των φαρμάκων που κυκλοφορούν νομίμως και ξαφνικά αποσύρονται, γιατί διαπιστώνεται ότι κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, δεν είναι μικρός και ο κατάλογος των νεκρών που άφησαν στο πέρασμά τους είναι ακόμα μεγαλύτερος. Με δύο εκθέσεις της Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Βρετανία) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία απόσυρσης ενός φαρμάκου μόλις υπάρξουν σαφείς υπόνοιες πως είναι επικίνδυνο.


Η Ε.Ε. διαθέτει ήδη νομοθεσία περί «φαρμακοεπαγρύπνησης» (pharmacovigilance) για την απόσυρση επικίνδυνων φαρμάκων, αλλά η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ασφάλειας οδήγησε στην απόφαση αναθεώρησης των κανόνων.


Οι αλλαγές που πρόκειται να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κάθε κράτους μέλους να διατάζει την άμεση απόσυρση κάθε φαρμάκου, η παρασκευάστρια του οποίου αποφασίζει να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας, ακόμα και αν στην απόφασή της αυτή δεν επικαλείται λόγους ασφαλείας. Επιπλέον απαγορεύεται σε κάθε φαρμακοβιομηχανία να επιχειρεί να αποσύρει φάρμακο λόγω φόβων για την ασφάλειά του χωρίς να το δηλώσει ρητά, προβάλλοντας αντιθέτως εμπορικά επιχειρήματα. Τέλος, ο κατάλογος των φαρμάκων που υποχρεωτικά θα παρακολουθούνται πολύ στενότερα και μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία τους γίνεται σαφώς μακρύτερος.


Κλειδί ήταν η υπόθεση Mediator, φαρμάκου για το διαβήτη που παρασκεύαζε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Servier με κύριο ενεργό συστατικό το λεγόμενο Benfluorex που κυκλοφορούσε στην Γαλλία, αλλά και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο.


Όπως προέκυψε το φάρμακο είχε μια σοβαρότατη παρενέργεια: προκαλούσε βλάβες στις βαλβίδες της καρδιάς και, όπως αναφέρεται στην έκθεση McAvan, οι συζητήσεις μεταξύ της Servier και των εποπτικών αρχών για τους κινδύνους του Mediator είχαν αρχίσει ήδη από το 1998 αλλά το 2003, η Servier αποφάσισε, επικαλούμενη αποκλειστικά εμπορικούς λόγους να μη ζητήσει την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του στην Ιταλία και την Ισπανία.


Η λεπτομέρεια είναι σημαντική καθώς με τους κανόνες ως έχουν σήμερα ένα τέτοιο αίτημα δεν οδηγεί σε αυτόματη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Από τη γαλλική αγορά δεν αποσύρθηκε τελικά παρά το 2009, έχοντας εν τω μεταξύ κατηγορηθεί για περισσότερους από 500 θανάτους ασθενών.


Πηγή: http://www.econews.gr (12/5/2012)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα


Σχετικά άρθρα

Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά
Ένωση Βιοπαθολόγων: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της χρήσης των self tests
Οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι επικίνδυνες, σύμφωνα με την πρόεδρο Χ. Νικολάου
Δ. Μιχαηλίδου: Το 2021 θα εκπονήσουμε σχέδιο 2 δισ. ευρώ για την κοινωνική πολιτική
Η υφυπουργός εργασίας συμμετείχε στη συζήτηση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία που διοργάνωσε το ACG Institute
Η πανδημία και οι μειωμένοι εμβολιασμοί οδηγούν την ΕΕ στο «zombification»
Οι κίνδυνοι που αναδεικνύει η ProfitLevel