Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα συν και τα πλην των χριστουγεννιάτικων γλυκών

21/12/2016 11:24:04 πμ
Οι θερμίδες αλλά και η διατροφική αξία τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, τσουρέκι και βασιλόπιτα είναι τα κατεξοχήν γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα οποία ως γλυκά μας «χαρίζουν» εκτός από απόλαυση και πολλές θερμίδες. Σε όλα όμως τα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά των γιορτών υπάρχουν και υλικά που έχουν την αξία τους που μας δίνει λόγους να τα γευτούμε χωρίς τύψεις...

Μελομακάρονα

Η πρώτη ύλη για την παρασκευή των πιο δημοφιλών γλυκών των Χριστουγέννων είναι το ελαιόλαδο, γεγονός που καθιστά τα μελομακάρονα την πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γλυκά των ημερών.

Το ελαιόλαδο λειτουργεί ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικώνουσιών, όπως η βιταμίνη Ε και μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη διατροφική αξία του μελιού που είναι πλούσιο στα μελομακάρονα. Το μέλι μας χαρίζει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ως γνωστόν έχει ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλοντας στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Τα μελομακάρονα επίσης έχουν καρύδια, θρεπτικά και γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες Β6 και Ε, αλλά και τα ωφέλιμα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

Τέλος, τα μπαχαρικά, όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο, περιέχουν σίδηρο και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ το ξύσμα πορτοκαλιού που περιέχει βιταμίνη C βοηθά στην πιο γρήγορη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

1 μέτριο μελομακάρονο (35γρ.) περιέχει 190 Kcal και 8γρ. λιπαρών.

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες, σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, είναι μάλλον τα πιο παχυντικά και επιβλαβή γλυκά των Χριστουγέννων.

Περιέχουν πάρα πολύ βούτυρο και πολλή ζάχαρη που μας προσφέρουν μόνο θερμίδες, χωρίς όφελος στον οργανισμό.

Περιέχουν όμως και αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο, αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D, φυλλικού οξέος και Β12.

1 μέτριο κομμάτι κουραμπιέ (40γρ.) περιέχει 240 kcal και 9,2γρ λιπαρών κυρίως κορεσμένων.

Δίπλες

Τα λιγότερα λιπαρά τα βρίσκουμε στις δίπλες. Αν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, θα είναι ακόμα πιο θρεπτικές, παρά το τηγάνισμα. Οι δίπλες περιέχουν ακόμα και μικρή ποσότητακαρυδιώντα οποία περιέχουν και αυτά καλά λιπαρά οξέα και βιταμίνες Β6 και Ε.

1 μέτρια δίπλα (45γρ) περιέχει 170 kcal και 4,5γρ. λιπαρών.

Βασιλόπιτα

Είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι θερμίδες και η διατροφική αξία της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, καθώς παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και υλικά.

Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει λοιπόν, διαμορφώνονται και οι θερμίδες. Ωστόσο δεν μπορεί να μην περιέχει βούτυρο , πλούσιο σε κορεσμένο λίπος που ανεβάζει τη χοληστερόλη (αν χρησιμοποιηθεί μαργαρίνη, το λίπος θα είναι λιγότερο).

Ακόμα, δεν μπορεί να μην περιέχει ζάχαρη που αυξάνει το σωματικό βάρος, πδίνοντας μόνο κενές θερμίδες.

Ωστόσο περιέχει αυγά και γάλα, δηλαδή καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Αν τέλος προστεθεί πορτοκάλι, η πίτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση.

1 μέτριο κομμάτι 100γρ περιέχει περίπου 300-350 kcal & αρκετά γρ. λιπαρών.

Τσουρέκι

Το τσουρέκι επίσης είναι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή για χριστουγεννιάτικο γλυκό. Το αλεύρι μας προσφέρει βιταμίνες, μέταλλα και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Τα αυγά μας δίνουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Το απαραίτητο μαχλέπι διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Η βανίλια που μπορεί να προστεθεί, συμβάλλει στην ανακούφιση στοματικών διαταραχών και στην τόνωση του νευρικού συστήματος.

Τέλος, κάποιες συνταγές το θέλουν με μαστίχα που έχει θεραπευτική δράση στο στομάχι, αντισηπτικές ιδιότητες.

Τσουρέκι απλό (1 φέτα 50γρ.) περιέχει 193 θερμίδες και 7,5γρ. λιπαρά, ενώ το τσουρέκι με σοκολάτα (1 φέτα) έχει 214 θερμίδες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Παράγουμε διαρκώς αξία για τους συνεργάτες μας», αναφέρει η εταιρεία
Χάρη στα φάρμακα GLP-1 που σημειώνουν ιστορικά υψηλές πωλήσεις






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους