Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα "σκοτεινά σημεία" της φαρμακευτικής πολιτικής

20/11/2018 9:36:48 πμ
Ποιο είναι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Βγήκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (που αποτελείται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014, με το οποίο αναδεικνύονται "σκοτεινά σημεία" της φαρμακευτικής πολιτικής εκείνων των ετών.


Οι βουλευτές ζητούν εξονυχιστική έρευνα αυτών των υποθέσεων, εστιάζοντας στην εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2006-2009: από 1,278 δισ. ευρώ το 2000, η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται στα 5,108 δισ. ευρώ το 2009.


Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, θα πρέπει:

  • Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι, για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών αρχών, τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου μεγάλης αξίας, δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ.
  • Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων, καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.
  • Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον "κλειδάριθμο", με τον οποίο "ανοίγουν" οι τιμές των φαρμάκων στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να διερευνηθεί για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014, οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στη φαρμακευτική δαπάνη.

85 δισ. ευρώ η συνολική επιβάρυνση για τη χώρα

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις μαρτύρων και μελετητών της υγείας, η συνολική οικονομική επιβάρυνση της χώρας κατά το εξεταζόμενο διάστημα από τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος στην υγεία και το φάρμακο αγγίζει τα 85 δισ. ευρώ, με τα 23 δισ. περίπου από αυτά να αφορούν το φάρμακο. Η συνολική δαπάνη υγείας υπολογίζεται στα 265 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη –δημόσια και ιδιωτική– στο διάστημα που εξέτασε η επιτροπή (1997-2015) ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, στα 93 δισ. ευρώ περίπου.


Στο πόρισμα υπάρχει παραδοχή ότι από το 2010 αρχίζει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης: 4.522 έκατ. ευρώ το 2010, 3.750 το 2011, 2.880 το 2012, 2371 το 2013, 1.950 εκατ. ευρώ έκτοτε, λόγω της επιβληθείσας δημοσιονομικής προσαρμογής και των κλειστών προϋπολογισμών. Όμως, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, «αυτή η μείωση δαπανών μετά το 2011 δεν σημαίνει απαραίτητα εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς επωφελήθηκαν συγκεκριμένες εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, από υπερτιμολογήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων και πολύ μεγάλο μέρος του κόστους το επωμίστηκαν οι ασφαλισμένοι.

Κραυγαλέα και ύποπτη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος τα αντιικά εμβόλια

Ειδική αναφορά γίνεται για το θέμα της προμήθειας αντιικών εμβολίων το 2006 από τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είναι και ο μόνος υπουργός που αναφέρεται συγκεκριμένα στο πόρισμα.

Το πόρισμα αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στο χώρο της υγείας. Όπως τονίζεται, εγκρίθηκε δάνειο 233.000.000 ευρώ για αγορά 16.000.000 εμβολίων. Τελικά αγοράστηκαν 3.637.000, ενώ ανάμεσα στα άλλα χάθηκαν και 7.500.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως προκαταβολή σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρία, διότι δεν δέχθηκε το συμβιβασμό για την ακύρωσης της υπόλοιπης παραγγελίας.


Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, προκειμένου τα ληγμένα εμβόλια να καταστραφούν μαζί με πλήθος άλλων φαρμάκων σε υψικάμινο, σύμφωνα με τις υγειονομικές προδιαγραφές, ξοδεύτηκαν 200.000 ευρώ που δόθηκαν σε εταιρεία που κέρδισε το μειοδοτικό διαγωνισμό.


Η πρώτη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί το απόλυτο φιάσκο, καθώς μετά από δύο χρόνια ερευνών, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραδέχονται ότι δεν βρήκαν κάτι και ζητούν να ψάξει εκ νέου η Δικαιοσύνη.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη