Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα προβιοτικά μπορεί να ανακουφίζουν από τον κοιλιακό πόνο στα παιδιά

29/1/2019 2:28:00 μμ
Σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Exeter, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, έδειξε ότι τα προβιοτικά μπορεί να ανακουφίσουν τον υποτροπιάζοντα κοιλιακό πόνο στα παιδιά (recurrent abdominal pain – RAP).


Με τον όρο «υποτροπιάζων κοιλιακός πόνος» εννοούνται καταστάσεις όπως δυσπεψία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), λειτουργικό κοιλιακό άλγος και σύνδρομο λειτουργικού κοιλιακού πόνου, από τις οποίες πάσχουν 1 στα 4 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 19 έρευνες και έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τα παιδιά που λάμβαναν προβιοτικά (συχνότερα χρησιμοποιήθηκε o Lactobacillus rhamnosus GG) είδαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα παιδιά που λάμβαναν placebo, αναφέροντας μείωση στην ένταση αλλά και στη συχνότητα εμφάνισης του πόνου.


Σε δύο από τις μελέτες μάλιστα, στις οποίες η χρήση των προβιοτικών συγκρίθηκε με διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και με placebo, βγήκε το συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά πάλι υπερείχαν, ενώ η διατροφή έδωσε τα ίδια αποτελέσματα με το placebo στη βελτίωση του κοιλιακού πόνου.


Ωστόσο επισημαίνεται από τους ερευνητές ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να δείχνουν ποιο προβιοτικό ήταν το πιο αποτελεσματικό και σε ποιες δοσολογίες. Καταλήγουν δε ότι οι επόμενες έρευνες θα πρέπει να αξιολογήσουν αν αυτά τα αποτελέσματα παραμένουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, καθώς οι μελέτες που αναλύθηκαν, αφορούσαν συμπεράσματα σε επίπεδο τριμήνου και εξαμήνου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους