Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα «πράσινα» φαρμακεία αποτελούν μια διεθνή τάση

8/2/2023 9:05:29 μμ
Και αναζητείται ένα status περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι πολιτικές για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος επεκτείνονται και στα φαρμακεία, όπως δείχνουν οι διεθνείς τάσεις. Ήδη από το 2021 η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έχει εντάξει στους αναπτυξιακούς στόχους της θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των φαρμακείων, ενώ σχετική δράση προωθεί τώρα και το NHS Αγγλίας, σύμφωνα με το Pharmaceutical Journal.

Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται κατευθυντήριες οδηγίες για κοινοτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία προκειμένου να μειώσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον αναφορικά με κλινικά και μη κλινικά πεδία δραστηριότητάς τους, την παρεχόμενη φροντίδα υγείας, τα φάρμακα και την πρακτική τους. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένα σύστημα καθορισμού του «status περιβαλλοντικής βιωσιμότητας» των φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο θα επιβραβεύονται όσα από αυτά ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξίας 70 χιλιάδων λιρών που υλοποιείται στο πλαίσιο της δέσμευσης του NHS από το 2020 για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040, δεδομένων των εκτιμήσεων πως τα φάρμακα ευθύνονται για το 25% των εκπομπών του άνθρακα στο NHS, με τις αναπνευστικές συσκευές να κατέχουν το 3%.

«Τα φαρμακεία και το προσωπικό τους αποτελούν μέρος της διαδικασίας διανομής σχεδόν όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο NHS, συνεπώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους τρόπους που οι φαρμακοποιοί επηρεάζουν την προμήθεια, τη χρήση και την απόρριψη φαρμάκων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του NHS, στην οποία προστίθεται ότι «το σύστημα επιβράβευσης θα ακολουθεί μια σταδιακή προσέγγιση που θα επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να ξεκινήσουν την προσπάθεια με μικρές αλλά επιδραστικές αλλαγές και να συνεχίζουν με πιο ουσιώδεις και εντατικές ενέργειες».

Εκπρόσωποι των φαρμακοποιών βλέπουν θετικά τα σχέδια του NHS και ζητούν επιτακτικά να εφαρμοστεί ένα σύστημα ανακύκλωσης αναπνευστικών συσκευών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου