Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός


Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου χωρίς φάρμακα

17/4/2018 11:29:37 πμ
Καμπανάκι των φαρμακοποιών ενόψει της τουριστικής περιόδου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από ένα πραγματικά δύσκολο χειμώνα εξαιτίας των ελλείψεων πολλών φαρμάκων, οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων υποδέχονται την τουριστική σεζόν επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και πιθανώς αυτή η κατάσταση να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς.

 

Το πρόβλημα μέρα με την ημέρα εντείνεται και η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική, αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλα τα φάρμακα, από τα ευρείας κατανάλωσης μέχρι τα εξειδικευμένα και αναγκαία για τους καρκινοπαθείς.

Μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για να βρεθεί λύση, οι ελλείψεις φαρμάκων σήμερα είναι μεγαλύτερες από ποτέ, με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και χειρότερη για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες.

Τι υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΦΣΔ, Νίκος Φουτούλης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών της Δωδεκανήσου, Νίκο Φουτούλη «μεταξύ των αιτιών των ελλείψεων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που είτε γίνονται νομίμως, είτε παρανόμως από ιδιώτες που αγοράζουν γνωστά φάρμακα για να τα μεταπωλήσουν στο εξωτερικό, όπου οι τιμές τους είναι υψηλότερες, ακόμα και έως 100%. Επιπλέον, οι ίδιες οι παρασκευάστριες εταιρείες αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά (!) λόγω υπερβολικών μειώσεων στις τιμές τους, ενώ συχνά δεν τροφοδοτούν την αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες ως αποτέλεσμα μιας πιο «σφικτής» πολιτικής που ακολουθούν στην Ελλάδα».


Όπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατική», πρόσφατα έστειλε και έγγραφο στον ΙΦΕΤ ζητώντας προτεραιότητα και για τα φάρμακα που είναι εισαγόμενα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει ανταπόκριση.


«Αν κάποιος ασθενής πάθει κάτι, θα ζητηθούν ευθύνες και από τον φαρμακοποιό που δεν είχε να διαθέσει τα φάρμακα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγές φαρμάκων και την έλλειψη στην εγχώρια αγορά, εμφανίστηκε από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα», λέει ο Ν. Φουτούλης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μικρά νησιά. «Εάν ένα φάρμακο κάνει κάποιες μέρες να φτάσει στη Ρόδο που είναι η πρωτεύουσα του νομού, φανταστείτε πόσο χρειάζεται για να φτάσει στα μικρότερα νησιά. Μπορεί για να φτάσει να χρειαστεί και δέκα μέρες επιπλέον».


Η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, οι Λειψοί, η Κάσος και η Τήλος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα νησιά, καθώς υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο και πλοίο πηγαίνει μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα
Ακόμα χειρότερα, στο Καστελόριζο που έχει και ιδιαίτερη εθνική σημασία για τη χώρα μας δεν υπάρχει καθόλου φαρμακείο και πρόσφατα, προκειμένου να βρεθεί συγκεκριμένο ελλειπτικό φάρμακο τα 115 φαρμακεία της Ρόδου έψαχναν να το βρουν επί μία εβδομάδα.


«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα. Κάποια λύση θα πρέπει να βρεθεί. Όλο και περισσότερα σκευάσματα λείπουν πλέον από τα ράφια των φαρμακείων με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για μέρες, προκειμένου να θεραπεύσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι στα εξαγώγιμα σκευάσματα, ο χρόνος αναμονής τους ασθενείς προκειμένου να πάρουν το φάρμακό τους μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα τον ένα μήνα!

Όπως λέει ο κ. Φουτούλης, μόνο με υπουργική απόφαση και πολιτική βούληση θα μπορούσε να δοθεί λύση στην ταλαιπωρία των νησιωτών ασθενών, η ζωή των οποίων τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα προϊόντα, εκτός των φαρμάκων, γεμίζουν τα ράφια
Υπό έρευνα δεύτερη ουσία-πρόσμειξη στη βαλσαρτάνη της Zhejiang Huahai


Σχετικά άρθρα

Αλλάζει η ταυτότητα των φαρμακείων;
Νέα προϊόντα, εκτός των φαρμάκων, γεμίζουν τα ράφια
Στον εισαγγελέα ο Φ.Σ. Ροδόπης για τις ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα ταλανίζει για χρόνια φαρμακοποιούς και ασθενείς
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα αεροθεραπείας από τον ΕΟΠΥΥ
Και ποιο ποσό θα λαμβάνουν οι ασθενείς φέτος
Προκηρύχθηκαν δέκα θέσεις για μεταπτυχιακό στην Κοσμητολογία
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών - Δείτε τις προθεσμίες & δικαιολογητικά