Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα παιδιά μας μεγαλώνουν μέσα στο τοξικό νέφος

1/11/2016 11:29:28 πμ
Σήμα κινδύνου από τη Unicef: 1 στα 7 παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα, 6 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση, έξι φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, είναι το περιβάλλον όπου ζουν και αναπνέουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο!

Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται από τη Unicef, η οποία σε έκθεσή της αποκαλύπτει ότι το 90% των παιδιών ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει νέφος, αλλά το 1 στα 7 αναπνέουν υπερβολικά πολύ τοξικό αέρα.


Συνέπεια; 600.000 παιδιά ετησίως σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους, περισσότερα από όσα πεθαίνουν από ελονοσία και HIV/AIDS μαζί,  ενώ αναρίθμητα είναι όσα υφίστανται βλάβες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και οργανισμό τους. Επίσης, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τη ρύπανση στο εσωτερικό των σπιτιών, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ξύλων ή κοπριάς για θέρμανση και μαγείρεμα.


Η Unicef τονίζει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από το νέφος επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα και τα κύτταρα των πνευμόνων τους είναι πιο διαπερατά από τα αιωρούμενα σωματίδια. Έτσι, αυτά μπορούν πιο εύκολα να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φθάσουν έως τον εγκέφαλο, βλάπτοντας για πάντα τη νοητική ανάπτυξη και τις μελλοντικές προοπτικές των παιδιών.


Σύμφωνα με την έκθεσή της, το πρόβλημα του νέφους είναι ιδιαιτέρως οξυμένο στις φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπου το 98% των πόλεων δεν πληρούν τα κριτήρια ασφαλούς αέρα που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ίδιο, όμως, ισχύει και για τις μισές πόλεις των ανεπτυγμένων κρατών. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές όπου οι ρύποι είναι αυξημένοι, ενώ 20 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε πόλεις με διπλάσιους ατμοσφαιρικούς ρύπους από τους επιτρεπόμενους. Στη νότια και την Ανατολική Ασία, όμως, πάνω από 290 εκατομμύρια παιδιά εισπνέουν έως και εξαπλάσιους ρύπους από τους επιτρεπόμενους.


Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό εχθρό του ανθρώπου και ετησίως κοστίζει τη ζωή 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, όμως, τα επίπεδά της όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά μόνο την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν κατά 8%.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους από το 2012






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους