Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα οφέλη της βιταμίνης D

12/11/2015 1:26:26 μμ
Παλιά και νέα δεδομένα μελετών αναδεικνύουν την αξία της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παλιά και νέα δεδομένα μελετών αναδεικνύουν την αξία της



Όλοι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη D συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και τη διατήρηση υγιών οστών, προλαμβάνοντας καταστάσεις όπως είναι η ραχίτιδα στα μικρά παιδιά και η οστεοπόρωση, καθώς αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο και ενισχύει έτσι τη νευρομυϊκή λειτουργία.

Συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία για την πολύτιμη αυτή βιταμίνη (δείτε εδώ), η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει γενικά στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς δείχνει να μειώνει τις φλεγμονές, να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, να συμμετέχει στην ανάπτυξη των κυττάρων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης τον Απρίλιο του 2008, διακεκριμένοι καθηγητές Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με ανοικτή επιστολή τους (εδώ), καλούσαν την επιστημονική κοινότητα σε δράση για τη διάδοση της επίδρασης της βιταμίνης D, όχι μόνο για την οστεοπόρωση, αλλά και σε μια σειρά άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως διαφόρων ειδών καρκίνου, διαβήτη, πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων ασθενειών.

Μια νέα μικρή μελέτη σήμερα, η οποία αφορούσε τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, παρουσιάζει περισσότερα οφέλη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Η μελέτη διεξήχθη από το Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Margaret του Εδιμβούργου και διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος επί δύο εβδομάδες αύξησε τις επιδόσεις των συμμετεχόντων στην άσκηση, ενώ μείωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.
Αναλυτικά, οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορούσαν στο τέλος των δύο εβδομάδων της μελέτης να διανύουν με το ποδήλατό τους 1,5 χιλιόμετρο παραπάνω από ό,τι πριν από τη μελέτη, χρόνος κατά 30% μεγαλύτερος από όσους έλαβαν την ανενεργό ουσία (placebo), ενώ έδειχναν και λιγότερα σημάδια κούρασης στο τέλος της διαδρομής τους. Επιπλέον, τα επίπεδα της κορτιζόλης στα ούρα τους ήταν χαμηλότερα στο τέλος της διαδρομής, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (η αυξημένη κορτιζόλη αυξάνει την πίεση προκαλώντας στένωση των αιμοφόρων αγγείων και διεγείροντας την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λήψη των συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώνει την φυσική κατάσταση και να ελαττώνει ορισμένους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρακέλ Ρεβουέλτα Ινιέστα, λέκτορας Διατροφής στο Τμήμα Διαιτητικής, Διατροφής & Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen Margaret.

Η δρ Ινιέστα και οι συνεργάτες της θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (SfE BES 2015) και προγραμματίζουν στη συνέχεια μεγαλύτερη μελέτη, με υγιείς εθελοντές και αθλητές, για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους