Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα μέτρα που ζητά η τρόικα στο χώρο του φαρμάκου

31/1/2012
Στους φαρμακοποιούς ρίχνει και πάλι τα βάρη η κυβέρνηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Σκληραίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον τομέα του φαρμάκου, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.

Το απόγευμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης των δύο πλευρών, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους για το αν τα μέτρα που συζητεί η ελληνική πλευρά θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, και πρότειναν την εφαρμογή δραστικότερων λύσεων.

Συγκεκριμένα, ζήτησαν να γίνει flat μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 15% και οι γιατροί των Νοσοκομείων των Ταμείων να συνταγογραφούν φάρμακα βάσει της δραστικής ουσίας. Εν συνεχεία, ο φαρμακοποιός θα πρέπει να χορηγεί στον ασφαλισμένο το φθηνότερο σκεύασμα με τη δραστική ουσία που συνέστησε ο γιατρός.

Με τις προτάσεις της τρόικας διαφώνησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), καθώς όπως είπαν οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη σημαντικά χαμηλές. Παράλληλα, στόχος τους είναι η προώθηση των επώνυμων γενόσημων (αντιγράφων).

Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά είναι, μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των αρμοδίων των Ταμείων και δη του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών για την παροχή εκπτώσεων και να «ρίξουν» το πλαφόν των γενόσημων και των off patent φαρμάκων στο 50% και στο 60% της τιμής των πρωτοτύπων, αντίστοιχα.

Επίσης, έχουν προτείνει τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών κλιμακωτά και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ (την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε στο "Αττικόν" πιλοτικά και την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα).

Για την επέκταση της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στον ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της εβδομάδας.

Πηγή: Το Βήμα (30/1/2012)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Την υπόθεση διερευνά Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας
Η παρέμβαση αυτή δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος, επιμένει το PIF






Σχετικά άρθρα

Φαρμακαποθήκη αιτήθηκε την εξαγορά 47 φαρμακείων στη Βουλγαρία
Την υπόθεση διερευνά Επιτροπή Ανταγωνισμού της χώρας
Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον υποβοηθούμενο θάνατο συζητιέται στο Ην. Βασίλειο
Τι έδειξε έρευνα του Βασιλικού φαρμακευτικού συλλόγου
Φ.Σ. Λάρισας: Καταγγελία για ιστοσελίδα που πουλά φάρμακα
Έχει ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία, ο ΠΦΣ και ο ΕΟΦ
ΕΟΠΥΥ: Εξυπηρετεί πλέον και τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι συνταγές θα εκτελούνται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους