Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα γαληνικά σκευάσματα εντάχθηκαν στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

20/3/2022 10:48:50 μμ
«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια που επιδέχεται βελτιώσεις», αναφέρει ο Ηλίας Κατσόγιαννης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά από πολλή δουλειά, προσπάθεια, μελέτη και αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων, ενεργοποιείται για πρώτη φορά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ η συνταγογράφηση γαληνικών σκευασμάτων. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση όλων των χειρόγραφων συνταγών που εκτελεί το φαρμακείο και για το πέρασμα στη σύγχρονη «ψηφιακή» πραγματικότητα, ένας από τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η διοίκηση του ΠΦΣ για τον κλάδο.

Καθώς τα γαληνικά σκευάσματα διαφέρουν πάρα πολύ από τα υπόλοιπα φάρμακα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, άρα δεν επρόκειτο για μια απλή διαδικασία, συγκροτήθηκε από τον ΠΦΣ μια επιτροπή «τεχνοκρατών» φαρμακοποιών, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στους υπευθύνους της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ ποια είναι τα στάδια της παρασκευής των γαληνικών σκευασμάτων και πώς πρέπει αυτά να κοστολογούνται ώστε να ενταχθούν με δομημένο τρόπο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μέλος αυτής της επιτροπής είναι και ο φαρμακοποιός Ηλίας Κατσόγιαννης, ο οποίος είπε στο f.daily πως αυτό που ενεργοποιήθηκε σήμερα είναι μια πρώτη προσέγγιση, η οποία επιδέχεται βελτιώσεις που θα προκύψουν στην πορεία όταν το σύστημα θα χρησιμοποιείται πλέον στην πράξη από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να δώσουμε στην ΗΔΙΚΑ να καταλάβει πώς πρέπει να φτιαχτεί αυτό το σύστημα, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος των συνταγών, να υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος τιμολόγησης που να μην αδικεί τους φαρμακοποιούς και τον κόπο τους, αλλά και να μην επιτρέπει την ανεξέλεγκτη τιμολόγηση. Πλέον πρέπει να αξιολογηθεί στην πράξη ποια προβλήματα προκύπτουν και πιστεύω ότι υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές για να λυθούν».

Ο Ηλίας Κατσόγιαννης επισήμανε ωστόσο ότι η επιτροπή του ΠΦΣ, με τη συνεργασία του καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Π. Δάλλα, πρότεινε ένα σύγχρονο σύστημα κοστολόγησης των γαληνικών, ο οποίος αποζημιώνει με πιο δίκαιο τρόπο τις προσπάθειες του φαρμακοποιού, τις γνώσεις, το χρόνο του και τις επενδύσεις που έχει κάνει σε εργαστηριακές υποδομές. Ανάλογο σύστημα έχουν εφαρμόσει και οι φαρμακοποιοί από την Πορτογαλία. Ο Ηλ. Κατσόγιαννης πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον ΕΟΠΥΥ να αλλάξει ο τρόπος κοστολόγησης που σήμερα είναι αστείος...».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου