Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Τα fitness trackers δεν σας λένε την αλήθεια

30/5/2017 4:40:44 μμ
Δεν μετρούν τις θερμίδες που καίτε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι διάφορες φορετές στον καρπό συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και της υγείας (fitness trackers) μετρούν με ακρίβεια τους παλμούς της καρδιάς, αλλά όχι τις θερμίδες που καίει το σώμα, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Συνεπώς, αν κανείς τις χρησιμοποιεί ως «μπούσουλα» για το τι θα φάει, μάλλον θα παραπλανηθεί.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιούαν Ασλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Journal of Personalized Medicine», αξιολόγησαν επτά συσκευές-βραχιόλια (Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn, Samsung Gear S2).


Όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ με 60 άνδρες και γυναίκες εθελοντές, που έκαναν «διάδρομο» και στατικό ποδήλατο γυμναστικής, μερικές συσκευές αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από άλλες, αλλά καμία δεν κατάφερε να μετρήσει σωστά την κατανάλωση ενέργειας (κάψιμο θερμίδων) κατά την άσκηση.


Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι καταναλωτικές συσκευές fitness trackers δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές ακριβείας με τις ιατρικές συσκευές και δεν είναι σωστό να καθοδηγούν τους ανθρώπους ή τους γιατρούς στις αποφάσεις τους, ιδίως όταν πρόκειται για τη διατροφή που θα κάνει κανείς, όταν μάλιστα έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.


Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί οι συσκευές fitness trackers πέφτουν τόσο έξω στο θέμα της κατανάλωσης θερμίδων. Η κάθε μία χρησιμοποιεί ένα δικό της αλγόριθμο για τον υπολογισμό της ενεργειακής δαπάνης, ο οποίος όμως αποτελεί εμπορικό μυστικό της κατασκευάστριας εταιρείας.


ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση Καθημερινής

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

9/5/2024 10:34:31 μμΝέα εποχή ΜΑΜ
Διαμορφώνοντας ένα βιώσιμο μέλλον
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους