Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα φαρμακεία μπορούν να συνενωθούν αποφάσισαν οι εκλέκτορες του ΠΦΣ

19/10/2021 4:09:57 μμ
Η πρόταση ψηφίστηκε με 73,6% υπέρ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ψηφίστηκε η πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις συνενώσεις φαρμακείων στη χθεσινή διαδικτυακή σύσκεψη των εκλεκτόρων του Συλλόγου. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, η οποία ήταν ονομαστική, διαμορφώθηκαν ως εξής: Το 73,6% των εκλεκτόρων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ψήφισαν υπέρ, ενώ το 21,8% ψήφισε κατά. Ένα 3,7% επέλεξε λευκό, ενώ ένας παρέμεινε στο «παρών». Το f.daily συγκέντρωσε τις απόψεις 5 εκλεκτόρων, οι οποίοι παρατίθενται αλφαβητικά και τάσσονται υπέρ αλλά και κατά της πρότασης του ΠΦΣ:

 Γιάννης Δαγρές: «Το σχέδιο συνενώσεων του ΠΦΣ δίνει μονάχα την κατεύθυνση»

«Η προτεινόμενη νομοθεσία για τις συνενώσεις από τον ΠΦΣ αποτελεί την ολοκλήρωση ενός οράματος δεκαετιών για τον κλάδο. Για να μπει στη σωστή διάστασή του το ζήτημα πρέπει να θυμίσουμε τα εξής: Το σχέδιο συνενώσεων του ΠΦΣ αποτελεί μονάχα τη βάση, το σκελετό και τη θωράκιση για να χτιστεί πάνω του ένα ευρύτερο κλαδικό σχέδιο συνενώσεων φαρμακείων που να μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη. Μόνο του λοιπόν δεν αποτελεί ολοκληρωμένο σχέδιο ούτε θα μπορούσε. Για να γίνει αυτό χρειάζονται επίσης κίνητρα από την πολιτεία και συνεργατική διάθεση των φαρμακοποιών – τα οποία είτε δεν υπάρχουν ακόμα είτε είναι συζητήσιμα είτε είναι πάνω από τις δυνάμεις του ΠΦΣ να τα διαχειριστεί. Ενώ λοιπόν αυτό το σχέδιο δίνει την κατεύθυνση και την προσφέρει με το καλύτερο δυνατό τρόπο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μόνο του τη συνολική διέξοδο του κλάδου για το μέλλον ούτε ικανή υποκατάσταση πιθανών απωλειών σε θεσμικά ζητήματα όπως το κύρος, τη διακινήσιμη ύλη και τις υπηρεσίες. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον κλάδο, πέραν των παραπάνω, προϋποθέτει οπωσδήποτε και αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ του ΠΦΣ και των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, η οποία ακόμα έχει δρόμο για να ενισχυθεί».

 Γιάννης Καβαλάρης: «Η διοίκηση του ΠΦΣ πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες

«Με την ίδρυση εταιρειών φαρμακείων ειδικού τύπου, όπου μπορούν να συμμετέχουν έως 7 φαρμακοποιοί, ο καθένας με την άδειά του, το ποσοστό στην εταιρεία μπορεί να φτάνει το 40% για ένα φαρμακοποιό. Δηλαδή σε μια τέτοια εταιρεία μπορεί δύο φαρμακοποιοί να έχουν το 80% και οι υπόλοιποι πέντε να μοιράζονται το 20%. Είναι άλλη μια εταιρεία που θα υπάρχει ως σχήμα στο πλαίσιο και των προηγούμενων εταιρειών, οι οποίες θεσπίστηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. Αυτή η πρωτοβουλία είναι στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, οι οποίες συνθλίβουν το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών. Έτσι τώρα τα μικρομεσαία φαρμακεία βλέπουν να αυξάνουν οι επιλογές τους για το ποια εταιρεία θα τους εξαγοράσει-απορροφήσει.

Η διοίκηση του ΠΦΣ σε συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους συναδέλφους. Το πρόβλημα των μικρομεσαίων φαρμακείων είναι η πολιτική της "απελευθέρωσης", η οποία μέσω της αύξησης της επιχειρηματικότητας έχει κατακρεουργήσει το εισόδημά τους, και όχι το σε ποια εταιρεία θα ενταχθούν - απορροφηθούν για να έχουν έναν πενιχρό μισθό. Για το πρόβλημα αυτό η διοίκηση του ΠΦΣ δεν ζητά την κατάργηση των μνημονιακών νόμων της "απελευθέρωσης" για να βοηθήσει τα φαρμακεία, αλλά προτείνει άλλη μία εταιρεία στη γραμμή της ακόμα μεγαλύτερης πίεσης σε αυτά».

 Κωνσταντίνος Κακονίκος: «Αναμένουμε να δούμε στην πράξη τα σχήματα των συνενώσεων»

«Η πλειοψηφική απόφαση για την στήριξη της πρότασης για σχέδιο νόμου συνένωσης των φαρμακείων, είναι μία σημαντική στιγμή. Δημιουργεί βάσιμη ελπίδα για την προσθήκη ενός εργαλείου που έλειπε! Πλέον, η κοινότητα έχει το πλαίσιο για να ορίσει όρους ουσιαστικής και προοπτικής συνεργασίας! Μένει να δούμε στην πράξη τα σχήματα»

 Νατάλε Θεοφανόπουλος Πέζερ: «Για πρώτη φορά ο ΠΦΣ υλοποιεί μελέτες που βρίσκονταν στα "συρτάρια" του επί 30 χρόνια»

«Ιστορική είναι η Γενική Συνέλευση που ξεκίνησε στις 9/10 και ολοκληρώθηκε 18/10 με την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της νομοθετικής πρότασης περί συνενώσεων φαρμακείων. Ιστορική, καθώς διεργασίες δεκαετιών και μελέτες επί μελετών που έμειναν στα συρτάρια ολοκληρώνονται και με συντριπτική πλειοψηφία αποτυπώνεται η βούληση του κλάδου να προχωρήσει σε σχήματα συνεργασιών. Σχήματα που θα αποτελούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς, με μία μόνο άδεια φαρμακείου και σε μία μόνο περιφερειακή ενότητα. Οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και προχωράμε μπροστά χωρίς εξαρτήσεις από άλλα συμφέροντα. Ο δρόμος προς την νέα εποχή του ελληνικού φαρμακείου έχει ήδη ανοίξει».

Αναστάσιος Τερζής: «Οι Συνεταιρισμοί θα λάβουν τα μέτρα για να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους»

«Η απόφαση που πάρθηκε κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Οι συνεργασίες μπορούν να βοηθήσουν τα φαρμακεία να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν και σε αυτό πάντα είμαστε θετικοί. Ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο του ΠΦΣ έχει ζητήματα εφαρμογής και κυρίως ως προς τις πιθανές «παρενέργειες» που θα έχει στους Συνεταιρισμούς Φαρμακείων.
Έχουμε ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μας στο Δ.Σ. του ΠΦΣ και έχουν γίνει κάποιες διορθώσεις τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι επαρκείς. Θεωρούμε επίσης ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν βελτιώσεις, πριν το σχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους. Τελικά, στην πράξη θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο και κατά πόσο οι ανησυχίες μας έχουν βάση ή δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ως Συνεταιρισμοί θα λάβουμε τα μέτρα μας για να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητά μας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου