Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα δημοφιλέστερα φαρμακευτικά σκευάσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022

23/9/2022 1:11:43 πμ
Σύμφωνα με τα στοιχεία επισκεψιμότητας της f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με τα στοιχεία επισκεψιμότητας των συνδρομητών στη βάση δεδομένων της f-anazitisi, τα 20 δημοφιλέστερα σκευάσματα για το Α΄ εξάμηνο του έτους 2022, ήταν τα ακόλουθα: 
1. Depon          11. Lepur
2. Salospir   12. Lipidil
3. T4   13. Pantium
4. Depon maximum 14. Augmentin
5. Xanax            15. Lecalcif
6. Lopresor    16. Lipitor
7. Glucophage    17. Ladose
8. Losec   18. Nexium
9. Lexotanil   19. Plavix
10. Penrazol   20. Algofren

Όπως αναφέρει στο f.daily η 'Aννα-Πάολα Αρβανιτάκη, υπεύθυνη επιστημονικού περιεχομένου και γραμμής επιστημονικής υποστήριξης της f-anazitisi, βιολόγος, φαρμακοποιός, το 30% αφορά φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος, είτε αυτά χορηγούνται για τον έλεγχο συμπτωμάτων είτε για την πρόληψη ή/και θεραπεία νοσημάτων. Τα φάρμακα αυτά δικαίως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον πλανήτη. Βασικός εκπρόσωπος της κατηγορίας, οι στατίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, μειώνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Το 20% ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs). Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, συμβάλλοντας έτσι στη θεραπεία του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, καθώς και στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori). Πρόκειται για μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γενικά καλώς ανεκτά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συνταγογραφούνται στο μέγιστο βαθμό στην Ελλάδα.

To 15% ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής, κατά την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθολογικών και μη καταστάσεων. 

Το 10% ανήκει στα αγχολυτικά, τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία των ψυχικών δια-ταραχών (άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές του ύπνου). Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 20% του πληθυσμού εμφανίζει κάποια αγχώδη διαταραχή στη διάρκεια της ζωής του. Η πανδημία, όπως και άλλοι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες, συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ψυχικών διαταραχών των τελευταίων ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το υπόλοιπο 25% των σκευασμάτων, ανήκει σε άλλες κατηγορίες (αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά). Σχετικά με τα αντιβιοτικά, αξιοσημείωτη είναι η μείωση στις πωλήσεις τους, γεγονός που εκτός από τις συχνές ελλείψεις, οφείλεται και στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισκεφθείτε την ανανεωμένη www.f-anazitisi.gr.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υπονόησε ότι έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους ασθενείς εδώ και 2 χρόνια
Γράφει ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της ΒΆ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο