Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τα courier δεν παραδίδουν εγκαίρως τα αντι-ιικά φάρμακα Covid-19 στους ασθενείς

9/2/2022 6:24:35 μμ
Καταγγελίες για την κατΆ οίκον παράδοση που εξήγγειλε η κυβέρνηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα αντι-ιικά φάρμακα που χορηγούνται αποκλειστικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου που νοσούν από τη νόσο COVID-19 δεν παραδίδονται στην ώρα τους από τα συμβεβλημένα courier και αυτό συμβαίνει κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. Αυτό καταγγέλλει ο Χρήστος Πανδής, γνωστός γενικός γιατρός της Κέρκυρας, ο οποίος κλήθηκε πρόσφατα να παραγγείλει για λογαριασμό ασθενούς του τα συγκεκριμένα φάρμακα και τα οποία τελικώς παραλήφθηκαν σε χρονικό διάστημα που «ξέφυγε» από όσα ορίζει το θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας λειτουργεί άψογα και μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να καταθέσεις την αίτηση και να λάβεις τη σχετική έγκριση της αρμόδιας επιτροπής. Οι διαδικασίες αυτές είναι άρτιες και δεν παρατηρείται κάποια εμπλοκή. Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες ταχυμεταφοράς δεν ανταποκρίνονται στις εν λόγω κατ' οίκον παραδόσεις, κάτι που μου συνέβη πρόσφατα με ασθενή μου και ο οποίος τελικά δεν τα έλαβε, καθώς παρήλθε το χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη λήψη τους».

Ο γιατρός σημειώνει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν όπως τι γίνεται σε περίπτωση που τα φάρμακα αυτά χορηγηθούν με καθυστέρηση στον ασθενή, αλλά και πώς θα λυθεί το πρόβλημα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία σε πολλές περιοχές λειτουργούν μόνο Δευτέρα- Πέμπτη, επομένως δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς επί 3 συνεχόμενες ημέρες. Μετά το πέρας των 5 ημέρων, όπως σημείωσε ο Χ. Πανδής, «είναι πολύ αργά για να ληφθούν» και απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας να διορθωθεί το πρόβλημα γιατί είναι κρίμα, όπως λέει, τόσο ακριβά φάρμακα να πηγαίνουν χαμένα.

Οι αντι-ιικές θεραπείες που χορηγούνται και στην Ελλάδα είναι το χάπι Μolnupiravir της Merck και το χάπι Paxlovid της Pfizer. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό όπλο κατά του κορονοϊού και το οποίο προστατεύει πολίτες άνω των 18 ετών που νοσούν και μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, αρκεί να χορηγηθεί τις πρώτες πέντε ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί θετικός.

Η χορήγησή τους σε ομάδες υψηλού κινδύνου γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε ανακοινώσει πως για τη διευκόλυνση των ασθενών (που εξάλλου ως θετικοί βρίσκονται σε καραντίνα) θα αποστέλλονται κατΆ οίκον. Σημειώνεται πως τα εν λόγω σκευάσματα δεν διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία γεγονός που έχει δημιουργήσει ποικίλες συζητήσεις στον κλάδο για αλά καρτ χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν στην κοινωνία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σχετικά άρθρα

«Γίνε φίλος με τον Λύκο»
Ενημερωτική εκστρατεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου
Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση