Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

«Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δρουν άμεσα», σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές

29/10/2009
Μειώνουν τις αρνητικές σκέψεις και έχουν αθροιστικό όφελος στην αλλαγή της διάθεσης του ατόμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται γενικά, μπορούν να δρουν άμεσα, βελτιώνοντας τη διάθεση του χρήστη, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Παρόλο που οι ασθενείς μπορεί να μην παρατηρούν εμφανή αποτελέσματα μέσα στους πρώτους μήνες της θεραπείας, η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι τα φάρμακα αυτά δρουν προοδευτικά και «υποσυνείδητα».

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται γενικά, μπορούν να δρουν άμεσα, βελτιώνοντας τη διάθεση του χρήστη, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Παρόλο που οι ασθενείς μπορεί να μην παρατηρούν εμφανή αποτελέσματα μέσα στους πρώτους μήνες της θεραπείας, η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι τα φάρμακα αυτά δρουν προοδευτικά και «υποσυνείδητα». Η δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι ισχυρή, ξεκινώντας λίγη μόνο ώρα μετά τη λήψη τους και απομακρύνει άμεσα τις αρνητικές σκέψεις, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτές οι ανεπαίσθητες βελτιώσεις μπορούν με τον καιρό να απομακρύνουν την κατάθλιψη, αναφέρεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Ψυχιατρικής.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ψυχίατρος Catherine Harmer και οι συνεργάτες της μελέτησαν ενδελεχώς τις αντιδράσεις 33 καταθλιπτικών ασθενών, αφού χορηγήθηκε σ’ αυτούς είτε κάποιο αντικαταθλιπτικό φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ασθενείς που έλαβαν το αντικαταθλιπτικό φάρμακο παρουσίασαν θετική βελτίωση σε 3 συγκεκριμένους τομείς, μέσα σε μόλις 3 ώρες από τη λήψη του. Οι ασθενείς αυτοί ήταν περισσότερο πιθανό να κάνουν θετικές σκέψεις για τον εαυτό τους αντί να εστιάζουν τη σκέψη τους στα αδύνατα σημεία τους, ανέφεραν οι ερευνητές. Ήταν επίσης πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν θετικά τις συμπεριφορές των άλλων. Για παράδειγμα, αν έβλεπαν στενοχωρημένο κάποιο συνομιλητή τους, δεν έριχναν ευθύνες στον εαυτό τους νομίζοντας ότι αυτό τους το προκάλεσαν οι ίδιοι. Οι αλλαγές αυτές αντικειμενικά υπήρχαν παρά το ότι οι ασθενείς δεν ένιωθαν αλλαγή στη διάθεσή τους ή στο αίσθημα άγχους τους.

 

Σύμφωνα με την Catherine Harmer, «Βρήκαμε ότι τα αντικαταθλιπτικά στοχεύουν τις αρνητικές σκέψεις πριν ο ασθενής αντιληφθεί υποκειμενικά αλλαγές στην ψυχολογία του. Με το πέρασμα του καιρού όμως, οι μικρές αλλαγές δρουν αθροιστικά επηρεάζοντας τη διάθεσή τους και το πώς αισθάνονται διότι λαμβάνουν απ’ τον εαυτό τους και από το περιβάλλον περισσότερο θετικές πληροφορίες». Ανέφερε επίσης ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες ώστε να ανακαλύψουν καινούργια φάρμακα κατά της κατάθλιψης.

 

Ο Dr Michael Thase, ψυχίατρος από το Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια, είπε ότι οι έρευνες αυτές αποτελούν πρόκληση στην κοινή πεποίθηση και ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ψυχοθεραπεία. Δήλωσε όμως ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες. «Η προτεραιότητά μας είναι να επιβεβαιώσουμε ότι τα ταχεία θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στη μελέτη είναι ενδεικτικά ενός τελικού κλινικού οφέλους». Ανέφερε επίσης ότι πιθανόν η μείωση των αρνητικών σκέψεων να είναι ένα κρίσιμο σημείο στη θεραπεία. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αποτελεί μόνο μια ένδειξη ότι το φάρμακο ξεκινά από νωρίς την επίδρασή του στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"