Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντιβιοτικά στα μωρά αυξάνουν τον κίνδυνο για άσθμα

26/9/2014 11:03:09 πμ
Τα αντιβιοτικά μαζί με τα μικρόβια που προκαλούν τις ασθένειες καταστρέφουν και εκείνα που βοηθούν το ανοσοποιητικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Νέες μελέτες επαναφέρουν στο προσκήνιο τη στενή σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών σε πολύ μικρή ηλικία και της ανάπτυξης άσθματος.

Ειδικότερα, η λήψη αντιβιοτικών κατά τον πρώτο χρόνο ζωής των βρεφών συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άσθματος στην ηλικία των 7 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιβιοτικά καταστρέφουν μαζί με τα μικρόβια που προκαλούν τις ασθένειες και εκείνα που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.


Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet, οι επιστήμονες παρακολούθησαν μια ομάδα από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 11 χρόνων, αξιολογώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, καθώς και τις περιπτώσεις που εμφανίστηκε άσθμα σε κάποια από αυτά, με βάση τα ιατρικά αρχεία. Από 984 οικογένειες που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εν λόγω έρευνα, αναλύθηκαν διεξοδικά τα δεδομένα για 916 παιδιά. Οι επιστήμονες σημείωσαν το σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συριγμού ή ασθματικής κρίσης μετά τη χορήγηση αντιβιοτικού και όσο συχνότερη ήταν η χρησιμοποίηση αντιβιοτικών, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος. Τρεις ή τέσσερις δόσεις του φαρμάκου συνέβαλαν σε αυξημένο κίνδυνο κατά 30% και με περισσότερες από 4 δόσεις αντιβιοτικών ο κίνδυνος αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%.

 


Παιδιά που έλαβαν αντιβιοτικά ως βρέφη είχαν σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες, οι οποίες παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και είναι σημαντικές για την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων από ιούς όπως ο RSV και ο ρινοϊός, ιοί που κυρίως ευθύνονται για το άσθμα.


Σημειώνεται ότι η σύνδεση αντιβιοτικών και άσθματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, γιατί τα ίδια τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, οι οποίες συχνά είναι πρόδρομες του άσθματος. Συνεπώς είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες την καθαρή επίδραση των αντιβιοτικών.


 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων